KLART: Nu får kulturskolan mer pengar

Under den senaste tiden har kulturskolan blivit av med statsbidrag samtidigt som verksamheten kämpat med brist på lokaler. 
Men nu skjuter Nyköpings kommun till pengar.

Varje vecka går cirka 1 400 till 1 500 barn mellan 0 till 19 år skolans drygt 250 kurser. Längst kötid har piano. Andra populära kurser är dans och musikal.

Varje vecka går cirka 1 400 till 1 500 barn mellan 0 till 19 år skolans drygt 250 kurser. Längst kötid har piano. Andra populära kurser är dans och musikal.

Foto: Fride Jansson

Nyköping2025-03-19 01:00

– Det är fantastiskt att man gör den här satsningen i den här svåra tiden, säger kulturskolans enhetschef Mattias Dahlström.

Skolan har fått minskade statsbidrag i flera år. Inför 2025 uppgår den minskade summan till drygt 600 000 kronor. Nu tillsätter kommunen pengar för att kompensera bortfallet med cirka 800 000.

Och det behövs.

Under hösten 2024 blev Tonborgen av med sin undervåning till förmån för Nyköpings högstadium och skolan kämpar med långa köer. De senaste åren har kön legat på mellan 500 och 700 barn.

Matthias Dahlström beskriver situationen som "extraordinärt utmanande".

undefined
Huruvida de minskade avgifterna kommer att förlänga kön ytterligare att svårt att sia om, säger Mattias Dahlström. Det beror på vilka kurser som barnen efterfrågar.

Det har bland annat inneburit att skolan fått dela in barnen i större klasser och hitta lokaler på andra ställen. Skolan har verksamhet på 20 olika platser runt om i Nyköping.

För att frigöra undervisningsyta har man även tagit bort expeditionen från övervåningen på Tonborgen och flyttat den till Culturum.

Med det nya pengarna ska köerna minskas, så gott det går. 

– Vi kanske kan utöka något. Men vi har också inflation, löneökningar och ökade lokalkostnader att ta hänsyn till, säger Mattias Dahlström.

Vissa ämnen där köerna är extra långa har problem med att utöka sin verksamhet på grund av lokalfrågan. Det gäller bland annat piano och dans.

Det behövs också fler lärare, bland annat i piano.

Mattias Dahlström tackar division näringsliv, kultur och fritid och framförallt dess chef Ola Pettersson. Tack vare dem har skolan hittat lösningar på mycket, men inte på allt.

undefined
Kulturskolan blev av med hela sin undervåning i augusti 2024, till förmån för högstadieeleverna på Omega.

Syftet med det nya tillskottet är också att göra skolan billigare och rent av avgiftsfri för barn till föräldrar med låga inkomster. Tjänar föräldrarna 352 800 kronor eller mindre kan de ansöka om slopad avgift från första juli 2025.

Marcus Pehrsson (S), som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden, säger att politikerna försöker lösa lokalfrågan. Den är dock inte "dagsakut".

– Vi skulle vilja hjälpa kulturskolan att hitta ett nytt hjärta. Ett ställe där man kan samla en stor del av verksamheten. Man har växt ur Tonborgen.

Kan det bli aktuellt att bygga ett nytt hus?

– Det kan bli vad som helst, egentligen. Vi ser behovet och jobbar på att hitta en bra lösning långsiktigt. 

undefined
Marcus Pehrsson (S) är kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Varför skjuter ni inte till mer pengar, givet utmaningarna?

– Nu ska vi följa hur mycket effekt vi kan få av det här. Sedan är det varje år en prioritering i budget. Om vi prioriterar i kulturskolan vad måste vi i så fall eventuellt satsa mindre på?

Enligt Marcus Pehrsson har politikerna lyssnat på verksamheten och de anser att summan är lagom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!