Snart startar höstterminen för gymnasieeleverna. På Öknaskolan väntar ledningsgruppen ivrigt på att ta emot dem. I höst tar en ny rektor över rodret och en till biträdande rektor börjar på skolan.
– Vi har varit för få personer för att klara av att jobba med utvecklingsuppdraget. Det här är ett stort krafttag kan man säga, så det är väldigt positivt, säger Lotta Lindberg-Thompson, verksamhetschef på Öknaskolan.
Den nya rektorn är Tommy Olsson, 66, från Skara. Han har tidigare jobbat som bland annat rektor och skolchef i Strängnäs. Uppdraget på Öknaskolan ser han fram emot:
– Det är en förmån att få vara här, säger han glatt.
Linda Malmberg, 45, från Flen, blir den andra biträdande rektorn. Hon har tidigare varit bland annat biträdande rektor i Eskilstuna.
– Det känns spännande. Jättekul att man gör en sådan här satsning och utökar ledningen, säger hon.
Sedan två år tillbaka har huvudmannen för Öknaskolan, Region Sörmland, deltagit i Skolverkets projekt "Samverkan för bästa skola", vilket syftar till att höja kunskapsresultaten och öka likvärdigheten mellan skolor. På Skolverkets hemsida står: "Vi erbjuder stöd till huvudmän vars skolor har låga kunskapsresultat och som bedöms ha svåra förutsättningar att förbättra elevernas resultat på egen hand."
– Utmaningen vi har är att elever kommer från grundskolan och har svårt för att läsa, skriva och räkna. Det är en form av kompensation då som gymnasiet ska göra för att de ska nå sin yrkesexamen eller högre studiebehörighet. Har man inte läsförståelse på en sådan nivå som krävs på gymnasiet måste vi göra någon form av insats, så att eleverna inte hoppar av eller inte klarar gymnasiet, säger Lotta Lindberg-Thompson.
För att förbättra kunskapsresultaten är det viktigt att ge eleverna framtidstro, säger Tommy Olsson:
– Har de inte en den, då kommer ju inte deras ansträngning bli så stor. Att stärka deras självkänsla är superviktigt.
Öknaskolan har tidigare fått kritik från Skolinspektionen för bland annat bristande arbete mot sexistiskt och rasistiskt språkbruk bland elever. Åtgärder vidtogs men brister kvarstod, som att skolpsykolog saknades.
2022 tog Skolinspektionen beslut om att avsluta det senaste tillsynsärendet då myndigheten bedömde att bristerna åtgärdats.