"Med hänsyn till att stora delar av den nuvarande skolorganisationen inte är i överensstämmelse med skollagens definition av begreppet skolenhet finns det inga juridiska möjligheter att behålla skolorganisationen intakt", skriver Nyköpings kommun.
Skolorganisationen som bildades 2017 har väckt kritik från olika håll genom åren. Den dåvarande Alliansen menade att avstånden mellan skolenheterna var för stora och inte förenliga med skollagen. De syftade på paragrafen där det står att en skolenhet "omfattar verksamhet i en eller flera skolbyggnader som ligger nära varandra".
Kritik kom även från föräldrar. Besked om förflyttningar av barn mellan olika byggnader på flera kilometers avstånd, men tillhörande samma skola, har vid flera tillfällen resulterat i föräldrar som tagit strid och startat namninsamlingar.
– Det kom som en blixt från klar himmel. Jag tänkte att Svalsta ligger ju jättelångt bort. Min son grät länge och var ganska otröstlig efter att jag berättade, sade en förälder vars barn skulle flyttas från Bergshammar till Svalsta.
En mamma anmälde kommunen till Riksdagens ombudsmän, JO. Hon fick rätt.
– Vi är oerhört lättade och känner att rättvisa har skipats, sade hon till tidningen efter beslutet från JO.
Särskilt allvarligt, enligt JO, var att beslut om att flytta elever inte kunde överklagas. Rektorer gavs en "alltför vidsträckt beslutanderätt", enligt JO.
Utöver det genomförde KPMG en extern utredning av skolstrukturen i Nyköping och rekommenderade kommunen att se över skolorganisationen för att säkerställa att skollagen följs.
På måndagen upphävdes det gamla beslutet av kommunstyrelsen. Skolorganisationen förändras på så vis att många skolor delas upp i flera skolenheter.
"Om föreslaget beslut fattas kommer ett enskilt barn framöver att ha större möjlighet att tillvarata sina rättigheter, genom ökad möjlighet att överklaga beslut om skolplacering", skrev kommunen inför sammanträdet i kommunstyrelsen.
Enligt kommunen kommer nuvarande elever att behålla sin placering i skolhuset och klassen de är placerade i.
– Nu ser vi att vi får göra en anpassning, så det gör vi nu. Jag tycker inte att det är så dramatiskt, säger Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande i Nyköping.
Den nya skolorganisationen ska gälla från och med den 1 augusti 2025.
– 2017 fattade vi ett beslut utifrån vad man tyckte var det bästa för skolans organisation och nu gör vi förändringar.