Claudia Holmsells dotter Jinelle Holmsell, 7, går i anpassad skola i Långsätterskolan. Jinelle har Downs syndrom och svårt med kommunikation och konsekvenstänk. Hon är även benägen att rymma – vilket hon gjorde senast i somras, något SN skrev om. Jinelle hann då korsa en större väg, barfota. Då skyllde skolan på personalbrist.
På tisdagseftermiddagen ringde en person från Långsätterskolan Claudia Holmsell och frågade om hon kunde ta emot Jinelle från fritids.
– De frågade om vi kunde ta emot henne omedelbums. De sade att de hade personalbrist på grund av sjukdom och omorganisation. Men det fanns ingen på plats hemma som kunde ta emot Jinelle. Jag skulle skriva tenta, och Jinelles pappa var på möte i Stockholm, säger Claudia Holmsell.
Hon fortsätter:
– Säkerheten är såklart det första jag tänker på. Det känns helt fruktansvärt att de lägger ansvaret på oss föräldrar. Hade hon gått i vanliga skolan hade vi bara kunnat byta skola, men hon kan inte gå i vanlig skola.
Jinelle kunde dock vara kvar i skolan och på onsdagen var personalbristen löst och hon fick komma tillbaka. Det var något hennes mamma inte blev informerad om, förrän skolskjutsen dök upp på morgonen.
– Det är katastrof, säger Claudia Holmsell.
Eva Fältö, rektor på skolan, bekräftar att de försökte skicka hem barnen.
– Vi hade tio personal frånvarande på grund av sjukdom och VAB. Så ser det ut i början av terminerna.
Det är inte lika lätt att ta in vikarier till den anpassade skolan, säger hon.
– Vi fick göra bedömningen att vi ringer hem till föräldrar där vi tror att vi kan kolla om de kan ta emot dem tidigare. Det slutade med att vi skickade hem fyra barn från fritids med en skolbuss. Då kunde vi bedriva verksamheten på ett säkert sätt.
Under den här veckan och nästa ska ytterligare tre timvikarier skolas in för att ta hand om barn med anpassade behov.
Är det personalbrist idag?
– Nej, det skulle jag inte säga, men just nu är det en kort övergångsperiod där det är lite känsligt, säger Eva Fältö.
Får ni tillräckligt med resurser från kommunen?
– Det är lite svårt med resurser, så är det. Det är inte skolpeng som i grundskolan, utan när vi tar emot nya barn måste vi se hur mycket som behövs, och då får vi ansöka om pengar.
Kan du garantera att det här inte händer igen?
– Nej, det går givetvis inte att garantera. Det är svårt att styra över.