Skolan stängde på grund av vattenläcka

En vattenläcka gjorde att hela Tystberga under tisdagen var utan vatten. Skolan fick stänga och vattentankar placerades ut.

Nyköping2014-02-05 09:18

I vanliga fall vistas drygt 100 elever på Tystberga skola, men före lunch på tisdagen var lokalerna helt tomma.

– Vi har inget fungerande avlopp och inget fungerande kök, säger Susanne Granat Ahlstrand, rektor på Tystberga skola.

Redan vid sjutiden på morgonen kontaktade skolpersonalen barnens föräldrar för att be dem att hålla barnen hemma. Då befann sig ett 30-tal elever i skolan. De flesta hade ännu inte hunnit lämna hemmet.

– Föräldrarna har varit fantastiska. Alla har varit tillmötesgående. En del har tagit hem kompisars barn till sig, säger Susanne Granat Ahlstrand.

De flesta av eleverna var hämtade strax efter åtta. Den sista hämtades halv tio.

Tystbergaborna hänvisades till vatten från en vattentank vid brandstationen. En som begett sig dit var Harry Malmquist. Han hade redan varit där en gång tidigare under dagen och fyllde nu upp en andra gång.

– Jag försöker fixa till grannar och gamla tanter i området som inte har bil. Man får hjälpa till.

Förskolan Lilla Gärdet bestämde sig för att inte stänga ner verksamheten helt, men förskolläraren Anna Svedin berättar att barngruppen är kraftigt minskad. Barn till föräldralediga och arbetslösa har fått stanna hemma. Vid lunch var det tio barn på förskolan där det annars brukar vara 30.

Anna Svedin berättar att personalen värmer vatten vid blöjbyten och att det funkar tack vare att barngruppen är så liten.

Vattenläckan orsakades av att en råvattenpump gick sönder i vattenverket under natten mot tisdagen. Den byttes ut på tisdagsförmiddagen.

På eftermiddagen lokaliserades läckan till Villavägen. Där var 15 hushåll utan vatten. Reparationen vid Villavägen beräknas påbörjas på onsdagsmorgonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om