– Nej, det tror jag inte.
Efter kommunens varsel av 18 anställda inom elevhälsan och grundskolans organisation har det nu formellt lämnats in till Arbetsförmedlingen.
Inom kort presenteras turordningslistan för berörda personer och därefter väntar tre veckor långa förhandlingar. Yrkeskategorier som omfattas är bland annat kuratorer, skolsköterskor och trygghetspedagoger.
Marianne Rosén, ordförande i Sveriges lärare Nyköping, tror att nedskärningarna kan bli en arbetsmiljöfråga.
– Kuratorer, skolsköterskor och lärare ska samarbeta. Blir det färre att samarbeta med kring elever som har det jobbigt så hinner vi inte med, har hon tidigare sagt till SN.
Peter Ekedahl håller inte med.
– Anpassningarna som görs är inte stora jämfört med hur många personal som vi har i skolan.
Just nu genomförs risk- och konsekvensanalyser, där berörda parter tittar på arbetsmiljöfrågor kopplat till förslaget. Peter Ekedahl säger att analyserna, som avslutas inom kort, kan komma att förändra utgången av förslaget – om risker identifieras exempelvis kopplat till arbetsmiljö.
Bland kritiken nämns den kostnad som på sikt kan uppkomma om ansvariga inte prioriterar de förebyggande insatser för ungdomar som mår dåligt. Kritiker har också sagt att det är problematiskt att neddragningarna görs med hänvisning till nyckeltal för det antal personal som rekommenderas i en statlig offentlig utredning från 2021.
Enligt Johanna Kullman Böö, ordförande i fackförbundet Vision Nyköping, har samhället blivit hårdare sedan dess vilket ger tuffare utmaningar för de här yrkesgrupperna.
Peter Ekedahl anser att hans uppdrag är att se till att eleverna får en god utbildning.
– Sen skulle det vara bra att det fanns ett gott samarbete med de andra aktörerna, att det ska vara lättare för de till exempel med psykiska ohälsa att få hjälp med behandling inom de vårdutövare som finns.
Samarbeten skulle exempelvis förenklas, anser han, om sekretessreglerna luckras upp och inte skiljer sig åt mellan instanser.
Johanna Kullman Böö har påpekat att kommunens sparpaket går stick i stäv med regeringens ambition. Tidöpartierna sade på en pressträff nyligen, i kölvattnet av skolskjutningen i Örebro, att de ska satsa på elevhälsan.
Peter Ekedahl invänder mot detta resonemang och menar att skolan lokalt måste jobba långsiktigt.
– Är det så att staten vill att vi intensifierar det och ger statsbidrag får vi anamma det som vi blir ålagda att göra. Utifrån hur läget ser ut i dag är jag inte orolig att nerdragningarna kommer försämra arbetet i skolan gällande trygghetsskapande miljö.
Kan det vara så att en minskad vuxennärvaro ökar risken för obehöriga att ta sig in i lokalerna?
– Det är många som jobbar på en skola. Av de anpassningar vi gör så är det inte de personerna som ska hindra utomstående från att ta sig in i skolan. Man jobbar med att skapa trygghet tillsammans, det är inte enskilda personer som gör det. Det är en minskning på ungefär 1,5 procent, totalt sett av vår totala bemanning inom grundskolan.
Kuratorerna har också via fackförbundet framfört kritik gällande den så kallade skolutvecklingsplan som division utbildning nyligen presenterade. Den fokuserar på hur Nyköping ska få Sveriges bästa skola 2030. Där nämns inte ordet elevhälsa en enda gång.
Enligt skolchefen är anledningen att Nyköping redan har en bra elevhälsa.
– I planen har vi listat ner tio områden som vi känner att vi måste blir bättre på. Elevhälsa är inte en av dem.
Det är inte så att det inte nämns för att ni inte prioriterar den?
– Nej, snarare tvärtom.