Skolelever protesterar – maten räcker inte till

Skoleleverna tycker att det finns för lite mat och att den ofta smakar dåligt. För mer än ett år sedan påtalade femteklassarna på Östra skolan problemet med maten – men enligt dem händer ingenting.

Andrea Rönnudd och Shahad Almaja är även kritiska till att många av eleverna själva tar mer än vad de egentligen får och kastar mat om de tagit för mycket.

Andrea Rönnudd och Shahad Almaja är även kritiska till att många av eleverna själva tar mer än vad de egentligen får och kastar mat om de tagit för mycket.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2022-03-18 20:04

– När det är god mat blir det sällan någonting kvar för oss som äter sist. Vi går hungriga i skolan, säger Andrea Rönnudd som går i årskurs fem.

SN är på väg till klassen som skrivit till kommun, men direkt när tidningen klivit innanför portarna börjar flera elever tala om hur dålig maten är – och att den ofta inte räcker till.

– Vi blir trötta och orkar inte hålla fokus på lektionerna. Skolmaten är till för att alla ska kunna äta även om man inte har råd själv. De som inte har råd att äta hemma blir utan mat hela dagen, säger Shahad Almaja, som går i årskurs fem.

Dels tycker eleverna på skolan att de tänkta portionerna är för små i många fall. När det väl är god mat så roffar de första i kön åt sig.

– Men det är också ganska ofta äcklig mat och då äter ingen. Det vegetariska alternativet smakar nästan ingenting alls, säger Shahad och får medhåll från sin klasskamrat.

– Då har jag sett flera gånger hur kompostsäcken nästan är helt full. Det slängs massor av mat, säger Andrea.

Eleverna har påtalat problemet flertalet gånger för kommunen, men responsen har varit dålig, enligt dem.

– Ofta får vi höra att det är fört dyrt, men det måste gå att göra okej mat varje dag utan att det kostar massa extra. Våra föräldrar betalar ju skatt för maten, säger Shahad.

Själva har eleverna föreslagit ett form av matråd som lösning på problemet. Något som välkomnades av kommunen men som "rann ut i sanden".

– Det var lite dåligt av oss. Vi planerade faktiskt för ett matråd precis innan pandemin satte igång. Men det är absolut något vi ska göra nu, säger Marianne Backrud Hagberg, verksamhetschef.

Däremot ställer sig både kökspersonalen och Marianne Backrud Hagberg sig frågande till resterande kritik.

– Maten tar aldrig helt slut, det finns alltid ett av alternativen. Portionerna är väl tilltagna och det händer att måltidpersonalen beställer ny mat om en specifik rätt tar slut. Det kan dröja cirka 15 minuter.

För chef och personal är det en svår balansgång mellan beställning av mat, att allt ska räcka till och matsvinnet. Att eleverna tycker maten är äcklig gör både matpersonal och Marianne besvikna.

– Vi har verkligen ambitionen att laga god mat och provar den flera gånger innan servering. Alla tycker olika och det är otroligt svårt att hålla det individanpassat. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!