Skolinspektionen: "Kränkande språkbruk vanligt"

I de uppgifter om missförhållanden som inkommer till Skolinspektionen är kränkande språkbruk vanligt, menar barn- och elevombudet Mårten Petersson.

Mårten Petersson, barn- och elevombud vid Skolinspektionen.

Mårten Petersson, barn- och elevombud vid Skolinspektionen.

Foto: Skolinspektionen

Nyköping2021-12-22 15:45

– Det är vanligast på skolor med trakasserier och kränkande ord om etnicitet, funktionsvariation eller att det har sexuell anspelning, säger Mårten Petersson, barn- och elevombud vid Skolinspektionen.

Tidningen har nyligen rapporterat om Skolinspektionens skarpa kritik mot Öknaskolan för bland annat ett bristande arbete mot sexistiskt och rasistiskt språkbruk bland elever. I beslutet uppger elevhälsan att det finns personal som dras med i elevers jargong och på så sätt är med och kränker elever på skolan. Det är väldigt ovanligt, menar Mårten Petersson.

– Jag har inte varit med om det på det sättet förut.

I Skolinspektionens beslut framkommer att en del kränkningar på skolan inte anmäls av personal.

– Det är inte ovanligt. Det kan bero på bristande rutiner hos huvudmannen. Det vi tittar på är om de säkerställt att lärare anmäler kränkningar till rektorn, vilket är huvudmannens ansvar.

Antalet inkomna uppgifter om missförhållanden till Skolinspektionen som rör kränkningar har ökat, enligt Mårten Petersson. År 2010 inkom drygt 1 100 anmälningar och 2017 inkom knappt 2 000. Sedan har antalet minskat.

– Det kan vara en pandemieffekt, men sett över en dryg tioårsperiod ökar det totalt sett. I år tror jag att vi landar på 1 500 sådana uppgifter.

Mårten Petersson fortsätter:

– Jag skulle kunna tänka mig att ökningen beror på en ökad medvetenhet kring vad som är kränkande behandling. Jag kan inte svara på om språkbruket blivit grövre på skolor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!