– Eleverna är inte rädda för att komma in till mig och ställa frågor, det kanske var mer så förr. Det har skett en förbättring där, säger Susann Öqvist, skolsköterska på Innovitaskolan i Nyköping.
Hon berättar att det svårt att säga hur eleverna på skolan pratar sinsemellan om menstruation:
– Det är en sak att sitta en och en med mig jämfört med att prata med sina kompisar. Mens har blivit mindre skambelagt, men det är fortfarande lite så att en del till exempel vill smyga med mensskydd, så vi är inte riktigt där än.
Under de sex åren Susann Öqvist arbetat som skolsköterska tycker hon inte att attityden bland unga kring menstruation förändrats så mycket, men det är stor skillnad från när hon själv var ung:
– Då tonades det ner mycket och var jättehemligt, säger hon.
Susann Öqvist tror att menstruation ses som mer och mer naturligt bland unga:
– Det är ett mer öppet klimat i samhället och jag tror verkligen att till exempel podcasts och böcker har hjälpt till att avdramatisera det.
Skolsköterskan Rebecca Saltell på Nyköpings högstadium har uppfattningen att eleverna på skolan pratar mer öppet om menstruation.
– Det pratas mer om mens i samhället och jag tror att det har påverkat attityden. Det skojas inte så mycket om det på skolan. Man kan höra någon säga att de har mens och så är det inte mer med det.
Men det kan vara stor skillnad på individnivå i hur öppna eleverna är med menstruationen, menar Rebecca Saltell:
– En del använder bindan som en solfjäder och en del har smugglat in den i tröjärmen, säger hon.
I vissa sammanhang tror hon att menstruation kan vara tabubelagt:
– Det är något nytt för många som inte haft mens så länge. Man kanske vill landa lite i det innan man kan prata mer fritt om det.
Katarina Ulvegrip, barnmorska på Nyköpings ungdomsmottagning, har märkt av en trend bland unga som besöker henne:
– Det är fler och fler som kommer med en önskan om att bli blödningsfria. Man ser en tydlig trend, att många vill blöda så lite som möjligt och skjuta på mensen. Oftast är det inget problem. Många mår bra av att inte ha mens varje månad, säger hon.
En annan förändring som Katarina Ulvegrip märkt av är att det pratas mer om sjukdomen endometrios.
– Sjukvården har blivit bättre på att sätta luppen på problemen kring mens och min förhoppning är att samhällsdiskussionen satt fokus på vad som är okej mens och inte.