Mycket folk hade sökt sig till skördefesten på Stora torget i Nyköping. Linda och Wilma Brolin från Stigtomta besökte marknaden för första gången.
– Jättemysigt att gå runt och se vad som finns för närproducerat, säger Linda Brolin.
– Kul att något händer, ss Wilma Brolin.
Urban Hjelm och Deborah Arnaboldi hade åkt från södra Stockholm. De valde mellan Ölands skördemarknad och Nyköpings.
– Urhäftigt att komma hit, sa Urban Hjelm.
– Man får lust att flytta hit, sa Deborah Arnaboldi, som är på jakt efter potatis, ägg och äpplen.
Hellmanska gården sålde bröd, Bergs gård serverade viltburgare och Vrena vilt gulaschsoppa. På plats fanns uppemot 20 försäljningsstånd. Fokus låg på, som skördefesten antyder, på nyskördade grönsaker och frukt. Men här fanns även plats för sylt, marmelader, honung, piroger och kött.
Stephan Pakh tog över Vrena vilt i fjol. Han var nöjd med uppslutningen. Gulaschsoppan gick åt som smör i solsken.
– Innehåller älg, dovhjort, vildsvin, persiljerot, morötter och kryddor, sa han.
Martin Olander och Elin Fjällström från Nyköping hade slagit sig ner för att äta. Martin Olander tog en viltburgare från Vrena vilt.
- Mycket bra, perfekt grillad, sa han.
Elin Fjällström käkade en pirog från Wilmas matvagn, Vingåker.
– Gott, gjordes under tiden man väntar. Innållet? Ost, sånt gillar vi vegetarianer.
Tyra Rahm från Smakimperiet välkomnade gäster in ett tält. Där serverades öl till långt in på kvällen.