Sköt kronhjort från bil - kan få fängelsestraff

Två män i tjugoårsåldern sköt en vuxen kronhjort med ett otillåtet jaktvapen och fordon samt vid fel tidpunkt på året. Nu kan de få fängelsestraff.

Nyköping2014-07-10 22:23

En åklagare vid åklagarkammaren i Nyköping har skickat en stämningsansökan till Nyköpings tingsrätt. Åklagaren påstår i gärningsbeskrivningen att männen begått ett jaktbrott eftersom de har skjutit en vuxen kronhjort trots att jakt efter vuxna kronhjortar vid tidpunkten i fråga inte var tillåten. De har även tillsammans och i samförstånd skjutit kronhjorten med hjälp av ett otillåtet motordrivet fortskaffningsmedel samt dels utfört detta med en särskilt plågsam jaktmetod i och med att de använt sig av ett icke föreskrivet jaktvapen.

De två sistnämnda punkterna gör att brottet dessutom bör anses vara grovt menar åklagaren som hänvisar till jaktlagen.

Händelsen inträffade under natten mot den 31 maj år 2013 på länsväg 219 vid Tystberga inom Nyköpings kommun. Männen som både är i tjugoårsåldern är hemmahörande i Stockholms län. Den ena har i förhör enligt stämningsansökan erkänt brott. Den andre gjort uttryck för ett erkännande menar åklagaren.

Männen kan beroende på om de är tidigare dömda och om gärningen bedöms som grov efter tingsrättsförhandlingen få fängelsestraff på lägst 6 månader och högst 4 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om