Skräckscenario för Maksym – militärtjänst väntar hemma

16-åriga Dasha Prokopalo och hennes pappa Maksym är strandade på Skavsta. Och de får inget svar från den Ukrainska ambassaden. Samtidigt skulle en återförening med mamman i Ukraina innebära militärtjänst för pappan Maksym.

Maksym Prokopalo och hans dotter Dasha Prokopalo är fortfarande kvar på Skavsta.

Maksym Prokopalo och hans dotter Dasha Prokopalo är fortfarande kvar på Skavsta.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2022-02-25 20:02

Under torsdagsförmiddagen träffade SN två ukrainska medborgare på Skavsta flygplats i Nyköping.

Efter att ha varit och rest i Lofoten i Norge och de norra delarna av Sverige under två veckors tid skulle de bege sig hem till mamman i Ukraina. Flyglinjen med Wizz Air mellan Skavsta och Kiev ställdes in och Dasha och hennes pappa Maksym blev fast i Nyköping.

Tidningen återkopplade till den ukrainska pappan och dottern under fredagen och fick till svar att de alltjämt befinner sig i Nyköping.

– Vi har fortfarande inte fått något svar från den Ukrainska ambassaden. Vi pratade med servicen på Skavsta flygplats som har gett oss temporärt boende. Just nu så väntar vi på att få mer information, säger dottern Dasha Prokopalo.

Dasha som är 16 år längtar hem till sin mamma i Ukraina, samtidigt som pappan Maksym saknar sin fru. Men en återförening i hemlandet skulle innebära att pappan Maksym måste inställa sig i det Ukrainska försvaret.

Under torsdagen utfärdade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj en order om allmän mobilisering. Värnpliktiga och reservister i alla Ukrainas regioner kommer att kallas in. Ordern gäller alla män mellan 18 och 60 år och de förbjuds att lämna Ukraina – vilket påverkar Maksym.

– Jag kommer att få en uniform och vapen så fort jag kommer tillbaka till Ukraina. Det är ett skräckscenario, säger Maksym Prokopalo.

Maksym Prokopalo kommer att få en uniform och vapen så fort han återvänder till Ukraina.
Maksym Prokopalo kommer att få en uniform och vapen så fort han återvänder till Ukraina.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!