Klockan är fem. Stora torget är regnvått och inte en själ syns åt något av väderstrecken. Åskoväder under lördagsnatten och avsaknaden av konserter kan innebära att Mikael Fors och Don Cummings inte behöver göra så mycket jobb den här söndagsmorgonen.
– Sedan karnevalen försvann är det inte så skräpigt egentligen, säger Mikael Fors.
Han började på kommunen som säsongsarbetare 2013 och fick en fast anställning förra året.
Nu är "skräphögtiderna" skolavslutningen samt arrangemanget Park till park.
Två och två turas i varje fall de anställda på tekniska divisionen att städa staden på helgerna.
– Vi har ett visst antal områden som måste städas. Centrum, hamnen och tåg- och busstationen.
Medan Mikael Forss tömmer de större soptunnorna på väg nedför Västra Storgatan, tömmer hans kollega de mindre och plockar upp flaskor och burkar som slängts på gatan.
– En sopbil åker alltid först och sopar upp det mesta, berättar Mikael Fors.
Utanför de olika matserveringarna finns det en större eller mindre mängd fimpar.
– Det tar för mycket tid att plocka upp alla. Vi skulle behöva en dammsugare. Det finns en som är gjord för det, säger Mikael Fors.
Vad är det mest oväntade du hittat?
– Ett år hittade jag en hundralapp. Det var första året. Men annars har jag hittat en död and.
Vid Nicolaiskolan, som blir startskottet för städningen på Östra Storgatan och Gripsholmsparken, avbryter vi överraskande nog ett inbrottsförsök där personerna plockat ned en masonitskiva. Polis kontaktas och medan polisbilar jagar runt i området, de misstänkta försvinner springandes längs med ån, larm tjuter, fortsätter skräpletandet som om inget hänt.
Promenaden längs med Nyköpingsån, från laxtrappan ned till hamnen, plockas ren. Det mest anmärkningsvärda är en överfylld papperskorg med en pantsamlares våta dröm av burkar.
– Vi lämnar inte in några burkar till pant. Jag brukar kanske plocka ihop en påse när jag klipper gräset för egen del, säger Mikael Fors.
Det är den sysslan han annars har sommartid, att klippa alla gräsmattor i Nyköping, stora som små.
Även vid Tovastugan är det ganska tomt.
Något som hittas fortfarande i stor mängd är lustgastuber. De tas om hand och samlas i stora trälådor.
– Men det var mer när jag jobbade med det norra laget. Då kunde vi samla ihop hundra stycken, nu med mitt andra lag är rekordet 25.
I hamnen är det den här söndagsmorgonen ganska skräpfritt. Till och med fimparna lyser med sin frånvaro. Medan Nyköping börjar vakna upp och de första personerna tar sin morgonrunda med eller utan hundar är jobbet snart klart. Klockan är halv åtta.
– Vi har arbetstid till elva, men det beror på hur snabbt man städar. Det brukar gå på tre timmar, men jag har ingen panik at åka hem, säger Mikael Fors och tillägger.
– Nu har vi bara en uppgift kvar, vi måste räkna fåren på Brandholmen och se till att de har vatten.
Bokstavligen alltså, vi ska räkna att de elva tackorna och lammen fortfarande finns kvar i hagen. Men det första vi får se när vi öppnar grinden är fyra ulliga bruna öron.
– Vem har släppt in kor i hagen? frågar sig Mikael Fors men det är en helt annan historia.
Allt skräp lägger vi i en container i de bakre regionerna av Tekniska kontorets område på Arnö och sedan återstår det bara lite tvättning av lastbilsgolvet. Klockan 8.11 stämplar vi ut, men på väg ut ur staden letar jag fortfarande efter överfyllda soptunnor och burkar.