–Äntligen är det över! Minus att gå upp tidigt. Plus gratis mat. Jag är kock och har fått jobb, men vill hellre jobba i en sportbutik. Kock är inget yrke för mig, säger Maja Östlund.
Men kockstudenten Joel Lindgren är glad över att han fått sommarjobb.
– Det enda minuset med att arbeta som kock är att det är långa timmar men jag älskar varenda sekund, säger han.
Efter en treårig yrkesutbildning inom restaurang- och livsmedelsprogrammet på Nyköping strand utbildningscentrum är chanserna stora att få arbete efter studenten. De kan välja och vraka bland jobberbjudanden som bland annat: kock, bagare och receptionist, då branschen har extra stor brist på personal efter coronapandemin. Just finns 9 275 lediga jobb inom besöksnäringen på Arbetsförmedlingens platsbank.
– Jag har fått lära mig saker som jag kommer att kunna ha användning av resten av livet. Det är inte bara i en hotellreception det är viktigt med bra service och bemötande utan också i vardagslivet, säger Isak Dahl, nybliven receptionist.
Det är ungefär 3 500 elever som varje år går ut hotell- och restauranggymnasiet, men branschen behöver mer personal. Studenten Elena Rezene kommer arbeta som receptionist i sommar, men i höst har hon andra planer.
– Det känns jättebra att äntligen ta ett nytt steg i livet. Framtiden väntar och det är bara att tag i det då jag ska utbilda mig till hotelldirektör i höst, säger hon.