Nybakade kockstudenter går mot ljus framtid

Restaurangbranschen är ljus för nyexade kockar och receptionister på restaurang- och livsmedelsprogrammet i Nyköping. Det finns gott om jobb. Men Maja Östlund tackar nej.

"Jag har älskat varenda sekund av kockutbildningen", säger Joel Lindgren.

"Jag har älskat varenda sekund av kockutbildningen", säger Joel Lindgren.

Foto: July Auguststierna

Nyköping2022-06-10 19:12

–Äntligen är det över! Minus att gå upp tidigt. Plus gratis mat. Jag är kock och har fått jobb, men vill hellre jobba i en sportbutik. Kock är inget yrke för mig, säger Maja Östlund.

Men kockstudenten Joel Lindgren är glad över att han fått sommarjobb.

– Det enda minuset med att arbeta som kock är att det är långa timmar men jag älskar varenda sekund, säger han.

Efter en treårig yrkesutbildning inom restaurang- och livsmedelsprogrammet på Nyköping strand utbildningscentrum är chanserna stora att få arbete efter studenten. De kan välja och vraka bland jobberbjudanden som bland annat: kock, bagare och receptionist, då branschen har extra stor brist på personal efter coronapandemin. Just finns 9 275 lediga jobb inom besöksnäringen på Arbetsförmedlingens platsbank.

– Jag har fått lära mig saker som jag kommer att kunna ha användning av resten av livet. Det är inte bara i en hotellreception det är viktigt med bra service och bemötande utan också i vardagslivet, säger Isak Dahl, nybliven receptionist.

Det är ungefär 3 500 elever som varje år går ut hotell- och restauranggymnasiet, men branschen behöver mer personal. Studenten Elena Rezene kommer arbeta som receptionist i sommar, men i höst har hon andra planer. 

– Det känns jättebra att äntligen ta ett nytt steg i livet. Framtiden väntar och det är bara att tag i det då jag ska utbilda mig till hotelldirektör i höst, säger hon.

undefined
"Det ska bli spännande och fortsätta studera i höst då jag börjar hotelldirektör-utbildning," säger Elena Rezene.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!