Personalbrist på intensiven – söker folk med öppet hus

Det råder skriande brist på specialistsjuksköterskor. För att locka fler har anestesikliniken på Nyköpings lasarett haft öppet hus.

Joakim Nyström, Maja Ulriksson och Anders Ersson visar en kamera som gör att man kan se ner i en patients luftstrupe.

Joakim Nyström, Maja Ulriksson och Anders Ersson visar en kamera som gör att man kan se ner i en patients luftstrupe.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2022-10-09 06:43

– Just nu har vi en större brist än vanligt, men vi skulle hela tiden behöva utöka, säger Anders Ersson, verksamhetschef på anestesikliniken.

Vad en anestesiklinik är, är kanske inte självklart för alla. Här finns intensivvårdsavdelningen, operationsavdelningen och uppvakningsavdelningen.

Intensivvården, iva, fick mycket uppmärksamhet under pandemin, och därför har nog fler en uppfattning om vad som sker där i dag än tidigare. Ändå är det många, även bland sjuksköterskestudenter eller sjuksköterskor som jobbar på andra kliniker, som har väldigt liten insyn i vad som egentligen sker på anestesikliniken.

Det menar Joakim Nyström, biträdande vårdenhetschef på operationsavdelningen. Därför vände sig kliniken inte minst mot just studenter och redan utbildad vårdpersonal när man nyligen visade upp sig genom att hålla "öppet hus".

undefined
Till anestesikliniken hör iva-, operations och uppvakningsavdelningarna.

Att få tag på personal, framför allt specialistsjuksköterskor med rätt utbildning för att kunna jobba på anestesikliniken, är inte lätt.

– Det är väldigt svårt. Det är en generell brist på de här specialistsjuksköterskorna, säger Anders Ersson.

Maja Ulriksson, biträdande vårdenhetschef på operationsavdelningen, instämmer:

– Det är ett nationellt problem. Jag tror att vi måste öppna och informera om vad det innebär att jobba i de här verksamheterna, säger hon.

Anders Ersson tror att pandemin, med den höga arbetsbelastning den innebar, kan vara en orsak till den akuta personalbristen. Medarbetarna har tröttats ut, och en del kan ha sökt sig till andra arbetsplatser.

undefined
Maja Ulriksson visar hur en modern respirator ser ut och fungerar.

Samtidigt vill medarbetarna här framhålla hur givande arbetet är. En iva-avdelning kräver mycket hög personaltäthet. Man kommer nära patienterna och deras anhöriga, framhåller Maja Ulriksson. Och det är påtagligt vilken nytta arbetet gör för patienterna. 

– De omvårdnadsinsatser man gör får man en väldigt tydlig effekt av, säger hon.

Anders Ersson håller med:

– Det skapar en möjlighet till relationer. Det blir en väldigt nära och personlig vård, säger han.

Dessutom är det en verksamhet i ständig utveckling, med mycket avancerad teknik som också den kräver särskild kompetens.

– Det är ett brett fält där det finns många möjligheter till karriärvägar och utbildningsvägar.

Under det kommande året skulle anestesikliniken behöva rekrytera ett 20-tal nya medarbetare, framför allt specialistsjuksköterskor, enligt Anders Ersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!