Här uppmuntras barnen att skriva

Skriv först och tänk sedan. Det är litteraturutvecklaren Iréne Karlbom Hälls tips till de ungdomar som vill komma igång med att skriva en berättelse – och kanske tävla i Sörmlandsnovellen.

Här får du bästa tipset till en novell

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2024-09-10 11:43

– Om man bara börjar skriva, inte tänker så mycket utan bara skriver vidare – då händer det någonting, säger Iréne Karlbom Häll när hon möter en femteklass på Långbergsskolan i Nyköping.

Hon är litteraturutvecklare i Region Sörmland och åker nu runt till olika skolor för att berätta om tävlingen Sörmlandsnovellen. Tävlingen vänder sig till dem som går på mellan- och högstadiet samt gymnasiet. De vinnande bidragen kommer att publiceras i bland annat Södermanlands Nyheter.

Ett av syftena med Sörmlandsnovellen är att fånga upp unga med talang för skrivande, säger Iréne Karlbom Häll.

– Det är jättebra att öka intresset för att läsa och skriva generellt. Men också att hitta talanger.

undefined
En bra början är viktig. Sedan ska man försöka skriva på utan att fundera för mycket, är Iréne Karlbom Hälls råd.

Hon jämför med idrott, där det är mer etablerat och självklart att ta vara på och uppmuntra unga talanger. Inom kulturområdet ser det annorlunda ut, och där kan de med särskilt intresse eller fallenhet ofta lämnas mer ensamma.

– De ungdomarna har i bästa fall en uppmuntrande svensklärare, säger Iréne Karlbom Häll.

När hon besöker klassen på Långbergsskolan får eleverna i uppgift att skriva något på fem minuter. Även om man kanske inte blir klar med en berättelse på så kort tid, kan det vara ett sätt att komma igång. Förhoppningen är att många ska fortsätta skriva och skicka in bidrag till Sörmlandsnovellen.

Och det ser ut att finnas intresse. Efteråt är det många som vill veta mer om tävlingen. Nelly Kumlin är en av eleverna i klassen och hon funderar på att vara med i tävlingen.

– Kanske. Om jag ska skriva något så skulle det nog vara något lite läskigt, men inte för läskigt, säger hon.

undefined
Nisse Pettersson och Nelly Kumlin går i femte klass på Långbergsskolan. Nisse gillar faktaböcker och historia, och Nelly funderar på att skicka in ett bidrag till Sörmlandsnovellen.

I år har Sörmlandsnovellen temat "hemma". Hur det begreppet ska tolkas och vad det betyder är upp till skribenterna att avgöra. Bidragen får vara maximalt 10 000 tecken långa och får vara skrivna på antingen svenska eller engelska. Texterna kommer att bedömas av en jury som består av lokala författare och biblioteksmedarbetare i Sörmland. Sista dag att skicka in sin novell är den 30 september.

De som får första pris vinner pengar och biobiljetter.

Men det finaste priset är att skribenterna, i och med publiceringen, kommer att få läsare, menar Iréne Karlbom Häll.

– Det är när någon läser det man skrivit som man blir författare, säger hon.

undefined
Sista dag att skicka in sitt bidrag till Sörmlandsnovellen är den 30 september.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!