– Att få lämna ut ett vildsvin direkt tycker jag är suspekt, säger Magnus Johansson som driver bolaget Rinkeby Kött & Vilt AB.
Han anser att allt kött ska gå till ett slakteri där höga hygienkrav ställs och erfarenheten finns, oavsett om det är vildsvin eller nötkött. Livsmedelsverkets utredning som föreslår försäljning direkt till kund via certifierade jägare är fel väg att gå, enligt Magnus Johansson.
– Det är någon konstig regel de försöker med bara för att få ner vildsvinsstammen snabbt. Det ska gå genom ett seriöst slakter inte hemma i garaget hos någon, säger han.
Hur ska det gå till för att få ner vildsvinsstammen?
– Det gäller att få folk att köpa i andra änden. Tv-kockar som lobbar för det och visar hur gott det är. Öka köpsuget, säger han.
Dumpade priser tror han delvis skulle kunna ge effekt men marknadsföringen av köttet är viktigast.
– Kostnaderna för att slakta köttet är ju desamma oavsett om det är tamgris eller vildsvin.
För tillfället är det ont om vildsvinskött i Magnus Johanssons frysdiskar, trots att det finns gott om vildsvins runt om i Sörmland.
– Drevjakten sker på hösten och därför är det ingen större avskjutning på sommaren, säger han.
Jaktsäsongen på annat vilt har precis dragit igång och därför väntar sig Magnus Johansson att även vildsvinsköttet blir allt vanligare i butiken framöver. Sommartid är det så kallad pyrschjakt, en jaktmetod där jägaren smyger på viltet eller sitter och väntar vid åkerkanten.
– Då kan det bli en gris i stöten.
Konsumenternas efterfrågan på köttet har gått i vågor, är Magnus Johanssons bild. När han började sälja vildsvin gick försäljningen bra – sedan kom en svacka – men nu tycker han att det har tagit fart igen.
– Jag tror det handlar om mat-trender och vad tv-kockarna lagar.
Han grundar det på nötköttsförsäljning som också följer trender.
– Helt plötsligt ska alla ha butcher's steak eller flankstek för att det har blivit hippt. För några år sedan visste folk inte ens vad det var.
Magnus Johansson tycker vildsvinsköttet har flera fördelar. Det är stadigare och rödare i köttet.
– Lite saftigare.
På minussidan kommer att köttet varierar i kvalitet. Uppfödda grisar går att slakta vid den ålder som ger bäst kött, så är det inte med djur som lever i det fria.
– Unggrisar från vildsvin har jättefint kött. Skjuter du en gammal galt är det inget vidare.