Grundsärskolan och gymnasiesärskolan har varit undantagen distansstudier sedan i våras och det gäller även nu när högstadieelever i Nyköpings kommun går över till distansstudier.
– Vi har haft vår verksamhet igång och kommer fortsätta så om det inte händer något exceptionellt, säger Lena Strand, rektor på Nyköpings grundsärskola.
För att få gå på grundsärskolan krävs att eleverna har en intellektuell funktionsnedsättning och personaltätheten är betydligt högre i särskolans verksamhet. Ungefär en vuxen per elev är det på "träningsskolan" som är en av två inriktningar inom grundsärskolan. Elever i högstadieåldern har sina undervisningslokaler på enhet Alpha vid Nyköpings högstadium. Det rör sig om ungefär 20 elever där distansstudier i princip är omöjligt, förklarar rektor Lena Strand.
– De klarar inte alls av distansstudier. Eleverna har svårt när det blir ett avbrott, som ett lov. Jag skulle önska att vi kunde ha skolan igång jämt, säger hon.
Fast att verksamheten rullar på, så är det inte som vanligt. Pandemin har varit kännbar för personal och elever.
– Det börjar bli tungt för våran personal. Vi har ungefär samma svårigheter som förskolan, om jag får uttrycka mig krasst.
Personalen är tvungna att vara nära eleverna. Flera elever har dessutom fysiska funktionsnedsättningar och vissa elever behöver lyftas eller få hjälp med hygienen. Personalen behöver dessutom vara nära för att läsa kroppsspråk, förstå eller höra. Samtidigt tillhör vissa elever en riskgrupp, vilket medför större risker.
– Vi har tagit bort idrotten i omgångar men det har varit svårt att förklara för våra elever. Att plötsligt ändra på saker som vi har tränat in i åratal.
Det har även skett inskränkningar i antalet utflykter och skolan vill inte blanda klasser och grupper på samma sätt. Personalen ska dessutom ha så få kontakter som möjligt vilket medfört att de inte kan täcka upp för varandra om någon blir sjuk. Elevhälsan kan dessutom inte komma på besök.
Endast en person i verksamheten har haft bekräftad covid, men det inträffade under ett lov, så viruset fick aldrig fotfäste på skolan.
Någon utökad möjlighet för testning finns inte för skolorganisationen fast de har samma målgrupp som den sociala omsorgen.
Hur ser du på det?
– Det är problematiskt och det har påtalats sedan i våras att det skulle vara önskvärt.