Ett tiotal personer står lutade över en ritning av museets gamla konsthall. Det är dags att skapa en ny kulturell mötesplats i Nyköping. Men först ska de tomma rummen delas upp.
– Textilhistoriska gruppen kanske kan ta det här utrymmet, föreslår någon.
Tom Linder, ordförande i Kulturarvsalliansen i Nyköping, står med pennan i hand och fyller ritningens rum med föreningsnamn.
Efter långa förhandlingar har Kulturarvsalliansen och Nyköpings kommun skrivit på hyreskontraktet för konsthallen. Nu är det dags för alliansens olika medlemsföreningar att fylla huset med innehåll som uppmärksammar Nyköpings rika kulturarv. Och idéer saknas inte.
– Vi har bland annat tänkt ordna verkstäder där barn får prova på att tova och färga tyger. Det här är jättefina lokaler och det ska bli kul att se vad vi kan göra av dem, säger Johan Schenström som är medlem i Textilhistoriska gruppen i Nyköping.
Det är bråttom att få igång verksamheten. Redan i mitten av juli vill man slå upp dörrarna till Kulturhuset Slottsvakten. Kulturarvsalliansen får bara hyra lokalerna gratis fram till september, och sedan ska man förhoppningsvis ha fått fart på ekonomin och kunna teckna ett mer långsiktigt hyreskontrakt.
Mer än tre år ska man dock inte räkna med att få stanna kvar i huset. Och just tidsbegränsningen oroar några av dem som kommit för att titta på de nygamla lokalerna.
– Det här är ju bara en tillfällig lösning, säger Thorsten Olsson som sitter i styrelsen för Automobilsällskapet i Nyköping.
I sällskapets samlingar finns allt från gamla lådbilar till bilder som berättar om ANA:s mångåriga verksamhet i Nyköping. Men framförallt vill man visa upp medlemmarnas klenoder – välskötta gamla bilar som behöver ett mer permanent hem.
På plats i den gamla konsthallen finns också Lars Einar som är på jakt efter en plats där han kan visa sin stora samling utombordsmotorer. Han drev tidigare Museet Aktersnurran i Nävekvarn, men de senaste fyra åren har motorerna varit nedpackade.
– Vi vill helst öppna museum nere i hamnen tillsammans med Automobilsllskapet och Speedwaymuseet, men kommunen har inte nappat på den idén trots att det skulle dra massor av besökare, säger Lars Einar besviket.
Nu flyttar han ändå tillfälligt in en del av samlingarna i Kulturhuset Slottsvakten.
– Om jag får ett tillräckligt stort utrymme kan jag i alla fall ställa ut ett tiotal motorer och berätta historien om uppfinnarbröderna Hult från Nyköping som skapade Archimedesmotorn. Men om jag tog hit alla mina grejer skulle jag fylla hela huset, säger Lars Einar som också är lite tveksamt till läget.
– Man får marknadsföra huset rejält om folk ska hitta hit.
Just den saken oroar inte Kerstin Jonasson, ordförande i Svärta hembygdsförening som också ska in i Kulturhuset Slottsvakten.
– Vi är många föreningar med stora nätverk. Jag tror att det här kan bli väldigt bra. Det finns så otroligt många eldsjälar inblandade som länge kämpat för att få till ett stadsmuseum i Nyköping.
Även när Sörmlands Museum så småningom slår upp portarna till sitt planerade museihus nere i hamnen behövs en plats som Kulturhuset Slottsvakten, tycker Kerstin Jonasson.
– Sörmlands Museum bygger ju ett museum för hela länet. Egentligen är det skandalöst att en stad med så rik historia som Nyköping inte redan har ett eget stadsmuseum.
Även Johan Schenström i Textilhistoriska gruppen tror att Slottsvakten behövs även i framtiden.
– Vi kan fungera som ett komplement till Sörmlands Museum. Vi har inte deras stora resurser, men vi har verkligen ett stort intresse för det vi sysslar med.