Experternas bästa tips för billig och enkel julmat

Julmaten kan vara en källa till både stress och hål i plånboken. Vi har samlat de bästa tipsen från Nyköpings restaurangskoleelever, för ett snabbare, billigare och enklare julbord – så du får mer tid till annat.

Lucas Pollmeier, Brandon Lupala och Stella-Marie Szabo går tredje året på Nyköpings restaurangskola och har redan hunnit laga en hel del julmat.

Lucas Pollmeier, Brandon Lupala och Stella-Marie Szabo går tredje året på Nyköpings restaurangskola och har redan hunnit laga en hel del julmat.

Foto: Eira Desax

Nyköping2023-12-19 06:43

Priset på några av de julbordets klassiska varor har i år stigit ytterligare, visar siffror från SCB. Priset på sill och gravad lax har ökat med 25 respektive 32 procent och priset på apelsiner har gått upp med hela 72 procent sedan december förra året.

Men misströsta ej!

Stella-Marie Szabo, Lucas Pollmeier och Brandon Lupala på tredje året på Nyköpings restaurangskola, har flera tips om hur man kan göra julbordet billigare:

– Flera saker som man lägger in är billigare om man lägger in själv, som sill exempelvis, säger Brandon Lupala.

undefined
Brandon Lupala, Lucas Pollmeier och Stella-Marie Szabo i full färd med grönsakerna i skolans restaurangkök.

– Ja, för färdiga produkter höjer de priset, för att tjäna någonting, påminner Stella-Marie Szabo och tipsar om att det inte är särskilt svårt att göra en egen inläggning.

En enkel minnesregel är ett, två, tre-lag:

– En del ättika, två delar socker och tre delar vatten.

Blandningen kokas upp tills dess att sockret har lösts upp och hälls sedan på det som ska läggas in, som lök, sill eller svamp (ett bra vegetariskt alternativ till sill). Det inlagda förvaras i en glasburk som ställs i kylen i allt från ett par dagar till flera veckor.

undefined
Elevernas julrätter: Till vänster "svill", inlagd svamp som blir ett vegetariskt alternativ till sill. Till höger gravad morot med salt, socker, ingefära, cherryvinäger och dill.

– Men pilla inte med fingrarna – då kan det komma in bakterier och börja mögla, uppmanar Stella-Marie Szabo.

Nu när flera varor gått upp i pris tipsar de också om att ta vara på alla delar av maten. Skalet från de nu dyra apelsinerna kan till exempel användas för att syltas till julgodis.

– Och köp i lagom mängd och använd så mycket som möjligt av det du köpt, så blir det inte så dyrt. Grönsaksrester kan till exempel bli till fond som kan användas till mycket, säger Stella-Marie Szabo.

undefined
Clementiner är en av Stella-Marie Szabos favoritfrukter på julen.

För andra kanske inte det viktigaste är att det blir billigt, utan snabbt och smidigt. Då finns det mycket som kan köpas färdigt, tipsar eleverna, som köttbullar, prinskorv och gravad lax.

– Om du gör stora lass skulle jag säga att det är billigare att göra själv, men ska du göra till fem personer spelar det ingen större roll, säger Lucas Pollmeier.

Och även om man inte vill lägga mycket tid går det att göra saker från grunden, utan att behöva stå i köket på julafton, säger Stella-Marie Szabo.

– Så länge man har tid dagen innan jul kan man göra väldigt mycket. Sådant som köttbullar, prinskorv och Jansson går att göra i ordning och frysa in så det bara är att värma upp på jul.

På sn.se hittar du SN:s stora koll av Nyköpings billigaste matkasse.

Gör din egen grönsaksfond

Använd grönsaker eller rester av grönsaker som blivit över, till exempel morot, palsternacka, rotselleri och/eller lök.

Rosta grönsakerna (gärna ihop med tomatpuré) i ugnen i 200 grader, cirka 10 minuter.

Ta ut grönsakerna och lägg dem i en stor kastrull med vatten så att grönsakerna täcks.

Lägg i lagerblad om önskat, men vänta med salt och peppar – annars kan grönsakerna bli för salta. 

Koka upp och låt koka tills ungefär hälften av vattnet försvunnit.

Salta och peppra.

Använd som buljong i soppor, grytor och såser!

Källa: Eleverna på Nyköping strand utbildningscentrum, Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!