– Det är inte ofta som Södermanland är uppe i topp. Vi går före stora län som Västerbotten och Norrbotten där de gör stora satsningar just nu. Jag tycker det är stort, säger Emil Gimlander, företagschef hos Sörmlands Sparbank i Nyköping, om undersökningens resultat.
Småföretagarbarometern är en årlig undersökning av hur Sveriges småföretagare upplever det ekonomiska läget och deras förväntningar på det kommande året. Årets rapport visar att Södermanlands småföretagare ser mycket positivt på nuläget och på framtiden.
– Jag verkar i en bransch som inte alls påverkats negativt av pandemin – tvärtom, det går jättebra just nu, säger Henric Claesson som driver lantbruk vid Stora Kungsladugården och är vice ordförande i Företagarna Nyköping-Oxelösund.
Enligt studien, som sammanställs av Företagarna, Swedbank och Sparbankernas riksförbund, är Södermanland ett av sex län som visar en positiv konjunktur, utveckling av sysselsättning, orderingång och omsättning summerat. Länet har näst högst värde i Sverige.
– Den region som sticker ut som allra mest positiv i länet är Nyköping och Oxelösundsregionen, där även Trosa och Gnesta ingår. Det är jätteroligt, säger Anna Falk, Marknads- och kommunikationschef på Sörmlands Sparbank.
Även om Södermanland visar ett högre konjunkturvärde än andra län är mätningen den lägsta sedan finanskrisen 2008– 2009.
– Många har det tufft och kommer ha det tufft, säger Sebastian Strid, rådgivare på Nyföretagarcentrum i Östra Sörmland.
Pandemin är inte över än men Småföretagarbarometern tyder på att många företagare i Södermanland ser ljuset i tunneln och är optimistiska inför framtiden. Åtta av tio företagare ser goda möjligheter till att växa.
Varför har Södermanland så höga värden i jämförelse med andra län?
– Jag tror att samverkan har varit en jätteviktig framgångsfaktor för det här. Som ensam företagare klarar du dig inte själv. Du behöver banken, Regionen och kommunen för att det ska fungera. Du är beroende av alla, säger Sebastian Strid.
Sebastian Strid tror att alla insatser som satts in till följd av pandemin av bland annat kommunerna, Regionen, Nyföretagarcentrum, Företagarna, Södermanlands Sparbank, STUA och Nysam har varit avgörande för företagarnas upplevelse. Att de tidigt fick rådgivning, hjälp att söka bidrag och den fria parkeringen i centrum är ett par av insatserna. Likaså samarbetet mellan de olika aktörerna.
– Jag tycker att man har minskat avståndet mellan företagaren och kommunen. Det där att man har en snabb och tät dialog gör att företagandet blir lättare, säger Birgit Båvner, verksamhetschef och rådgivare på Nyföretagarcentrum i Östra Sörmland.
– Sedan tror jag Södermanland har så himla bra läge. Stockholm har varit otroligt uppslukande med allt företagande och all inflyttning. Nu kan man se att man kan jobba på andra vis, man måste inte sitta i möten hela tiden och då kanske Nyköping kommer vara en vinnande stad, säger Henric Claesson.
En annan anledning kan vara att det händer mycket i kommunerna som inger optimism.
– Vi har pratat om Ostlänken så länge så alla vet att det kommer komma en massa möjligheter att driva företag. Sedan har vi jättefina förebilder i personer som har startat företag, de betyder så mycket, säger Birgit Båvner.