I år var det ingen korv- och brödfestival i Stallarholmen. I stället anordnades under lördagen en korv- och brödrunda i hela Sörmland. Det var Sörmlands matkluster som bjudit in cirka 30 producenter i länet, med fokus på hantverket bakom brödet och korven.
På gågatan utanför Hellmanska gården i Nyköping står Johan Ekberg och grillar den lokalproducerade korven på gasolgrillen.
– Jag tycker att det här är trevligt, det är fantastiskt att man kan göra aktiviteter med avstånd utomhus, säger han.
Har du hunnit smaka på korven?
– Nej, det tänkte jag göra för en liten stund sedan, men så blev det inte. Det har varit folk här hela tiden, säger Johan Ekberg.
Johanna Nilsson tog med hela familjen ner på stan för att ta en korv till lunchen.
– Det är trevligt att kunna gå och köpa lokalproducerade produkter på stan. Så det här vill vi gärna stötta. Vi går ofta till Bondens nära och köper produkter när det är säsong och de har öppet, säger Johanna Nilsson.
På Bergs gård anordnades provning av gårdens korvar. Frida och Magnus Jonsson, som driver Bergs gård, passade samtidigt på att fira att de har tilldelats Silvergrytan av Lantbrukarnas riksförbund, LRF. Priset tilldelas en person eller företag som på ett ypperligt sätt lyfter fram sörmländsk mat och matkultur.
– Det känns jätteroligt, det är alltid kul att bli uppmärksammad och få uppskattning för allt det jobb som har lagts ner. Men det var överraskande att få priset, säger Frida Jonsson.