SMHI vädervarnar – nu svämmar Nyköpingsån över

Snösmältningen ger skyhöga flöden i Nyköpingsån. Skummande vatten flödar över strandkanten och ut på gångvägen längs med ån.

Skummande åvatten rinner över och ut på gångvägen, som är ett populärt promenadstråk för många Nyköpingsbor.

Skummande åvatten rinner över och ut på gångvägen, som är ett populärt promenadstråk för många Nyköpingsbor.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2024-02-16 12:25

Nyköpingsån svämmar över, efter en ovanligt lång snösäsong och en tidig snösmältning. Ett blandat vinterväder med snö, regn och tö om vartannat, har höjt vattenflödet. 

Just nu forsar den skummande Nyköpingsån över den intilliggande gångbanan, ett populärt promenadstråk för många Nyköpingsbor, i närheten av Storhusqvarn.

undefined
SMHI har utfärdat en gul varning för höga vattenflöden.

Redan den 10 februari utfärdade SMHI en gul varning – att vädret kan innebära risker för allmänhet och samhälle – för höga flöden i Nyköpingsån med biflöden. Den gäller tills vidare.

Varningen beror på tidigare snösmältning och regn och sträcker sig från sjön Hunn i Östergötland, till havsmynningen i Nyköping. Höga flöden kan ge högre strömhastigheter i vattendragen och risk för översvämning, uppger SMHI.

undefined
Johan Rubin är gatuchef vid Nyköpings kommun.

Johan Rubin, gatuchef vid Nyköpings kommun, berättar att de bevakar läget generellt. 

– Om ett läge skulle uppstå, som att någons säkerhet skulle äventyras, så skulle de aktuella ytorna spärras av.

Vid översvämningar samarbetar olika aktörer och myndigheter. Räddningstjänsten ansvarar för räddningsarbete. En fastighetsägare ansvarar för att skydda sin egendom. Räddningstjänsten kan bidra med tips kring det.

– När snösmältning och nederbörd, i kombination med att marken under vintern inte tar upp vatten och ingen avdunstning sker, så kan det bli höga flöden, säger Johan Rubin.

Även Trosaån har väldigt höga flöden just nu.

Gul vädervarning

Gul vädervarning utfärdas när vädret kan innebära vissa risker för allmänheten och få konsekvenser för samhället. 

Fara för allmänheten innebär att vädret kan orsaka vissa skador på miljön och enskild egendom. Med det menas att särskilt utsatta platser kan drabbas av allvarliga skador. Enskilda individer eller grupper som är särskilt känsliga kan också drabbas allvarligt.

Det kan också bli störningar i olika tjänster i samhället, till exempel i kollektivtrafiken. 

Var extra uppmärksam på hur vädret utvecklar sig där du är. Tänk på vad du kan göra för att minska risken för skador på dig själv, din omgivning och din egendom. Det gäller särskilt dig som bor eller vistas i ett utsatt område, eller dig som tillhör en riskgrupp.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!