Ett tjugotal av Nyköpings vilda kaniner har de senaste två veckorna påträffats döda. Statens veterinärmedicinska anstalt har konstaterat att de dött till följd av viruset Kaningulsot – en någorlunda ovanlig och mycket smittsam sjukdom. Viruset kan smitta kaniner och harar, men påverkar varken människor eller andra djur.
– Ibland hinner man som kaninägare inte ens uppmärksamma att kaninen är sjuk innan den hinner dö, säger länsstyrelsens veterinär Christina Nyman.
Sjukdomsförloppet går fort, ger sällan symtom och leder i allra flesta fall till döden. I vissa fall kan djuren först drabbas av hög feber och aptitlöshet, och ibland av neurologiska symtom och näsblod. Inom 12–36 timmar från att infektionen bryter ut avlider djuren.
Viruset är mycket smittsamt och kan överföras både via direkt kontakt och indirekt – det vill säga att kläder, hö och utrustning kan bära på viruset. Även insekter, som mygg, kan sprida viruset.
– Har man sina kaniner lösa inomhus kan det vara bra att ta av sig skorna utanför dörren, byta kläder och tvätta händerna noggrant innan man kommer in till djuren. Det är viktigt med den allmänna hygienen, säger Christina Nyman.
– Eftersom gräs och hö också kan vara infekterat är det bra att inte plocka det utomhus i områden där det finns smittade kaniner, och inte heller låta kaninen hoppa runt ute om det finns en risk att den kan komma i kontakt med vilda kaniner, berättar hon.
Kommunen och länsstyrelsen uppmanar alla kaninägare att vara noggranna med smittskyddet. Om man misstänker att ens husdjur drabbats är det viktigt att isolera det från andra kaniner och kontakta sin veterinär.
– Vi har vad jag vet inte varit med om något utbrott i Nyköping tidigare. Men eftersom det här viruset ändå dyker upp lite då och då i Sverige går det att skydda ens kaniner genom att vaccinera hos veterinären, berättar Christina Nyman.
Om man hittar döda vildkaniner vill SVA gärna få in dem för analys. Fynd kan rapporteras via hemsidan.
Ytterligare information går att hitta via länsstyrelsens hemsida.