Den 64-årige mannen från Norrköping stoppades på Skavsta 8 mars i år. Tullpersonalen frågade om han hade något att deklarera, vilket mannen förnekade. Han uppträdde nervöst och svettades kraftigt under utfrågningen, framgår det av ett avrapporterings-PM.
Tullarna såg att mannen hade anlänt från Serbien, via ett boardingkort som han hade på sig. I bagaget fanns nästan 15 000 av det narkotikaklassade preparatet Ksalol. Mannen greps och anhölls.
Han var då redan misstänkt för två liknade smugglingsbrott, ett på Landvetters flygplats samt ett till på Skavsta. Men åklagarna i de två fallen ansåg inte att det fanns skäl att anhålla 64-åringen som därför släpptes och kunde fortsätta sin brottslighet.
Norrköpingsbon har smugglat in sammanlagt 40 000 Ksalol-tabletter på de tre resorna mellan Sverige och Serbien, vilket han också har erkänt. Mannen har hävdat att han använde preparaten som medicin eftersom han lider av ångest och har svårt att sova. Däremot visste han inte att Ksalol är narkotikaklassat i Sverige och skyller på att det är fel på lagarna här.
Ett vittne som har förhörts i utredningen ger däremot en bild av betydligt mer omfattande verksamhet som även inneburit vidareförsäljning. Enligt vittnet har mannen i perioder åkt uppemot två gånger i veckan till Balkan. Under den sista resan hade mannen besökt en mängd olika apotek i Serbien och betalat närmare 140 000 kronor för tabletterna som hittade i hans bagage på Skavsta. Resan skulle i sin tur generera närmare 800 000 kronor, eftersom mannen planerade att sälja narkotikan vidare i Sverige, påstår vittnet.
Affärerna har han gjort på ett kafé i Norrköping.
Påståendena om en tämligen storskalig knarkimport och den påstådda försäljningen har däremot inte gått att styrka från åklagarsidan. Nyköpings tingsrätt dömer nu 64-åringen till fängelse i två år, för narkotikasmuggling vid tre tillfällen. Han ska också stanna kvar i häktet innan fängelsedomen verkställs.
Av domen framgår det att Norrköpingsbon har dömts narkotikasmuggling på Skavsta tidigare, bland annat två fall under 2019. Straffet blev även då fängelse.