Mingel pÄ redaktionen nÀr SN fyller 130 Är

Den 30 november 1893 gjordes det första provtrycket av SN. 130 Är senare bjöds lÀsarna in för att fira.


Mathias Lindqvist passade pÄ att titta i gamla tidningslÀgg under SN:s öppna hus. Inte helt otippat fastnade han för ett frÄn hans födelseÄr, 1970.

Mathias Lindqvist passade pÄ att titta i gamla tidningslÀgg under SN:s öppna hus. Inte helt otippat fastnade han för ett frÄn hans födelseÄr, 1970.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2023-11-30 18:12

– Det hĂ€r Ă€r ju helt sjukt. De hĂ€r tidningarna Ă€r lika gamla som mig. Det blir sĂ„dana perspektiv att lĂ€sa tidningar som Ă€r 53 Ă„r gamla, sĂ€ger Sjösabon Mathias Lindqvist.

Han Ă€r en av besökarna pĂ„ SN:s öppna hus som börjat blĂ€ddra i gamla tidningslĂ€gg – och har fastnat för tidningarna frĂ„n hans eget födelseĂ„r.

– Jag Ă€r nostalgiker, men en hel del av de hĂ€r nyheterna skulle kunna vara skrivna idag. Om influensatoppen till exempel – och Ryssbergen Ă€r ju populĂ€rt fortfarande.

undefined
Göran "Marka" Larsson och Christina Larsson tidningsvanor ser ut som följer: Christina lĂ€ser snabbt – och Göran lĂ€ser noggrant.

Bland julmust, skumtomtar och pepparkakor stÄr oxelösundaren Christina Larsson och dricker glögg, medan maken Göran "Marka" Larsson pratar med chefredaktören Kristina Levin.

– Jag lĂ€ser tidningen varje morgon, till frukosten, i pappersform. Jag tar den alltid först, för jag lĂ€ser mycket snabbare Ă€n honom, sĂ€ger Christina Larsson.

undefined
Nyhetschefen Åsa Wallin pratar kulturbevakning med lĂ€saren Irena Söderlund.

Nyköpingsbon Irena Söderlund passade pĂ„ att framföra nĂ„gra synpunkter till nyhetschefen Åsa Wallin.

– Jag skulle vilja fĂ„ mer information om konserter med klassisk musik och jag saknar recensionerna. Det retar mig, men jag har en vana att lĂ€sa tidningen. Dels DN och sedan SN, för det lokala. Jag vill veta vad som hĂ€nder, sĂ€ger hon.

Åsa Wallin konstaterade att det Ă€r ett hĂ„rt urval av vad redaktionen bevakar och att fokus Ă€r Ă€mnen som lockar till lĂ€sning pĂ„ sajten, eftersom det pĂ„ sikt Ă€r dĂ€r lokaljournalistiken kommer att kunna leva kvar.

Missade du det öppna huset pÄ SN? Misströsta inte! Tisdagen den 5 december blir det Äterigen öppet hus pÄ redaktionen pÄ FruÀngsgatan i Nyköping, dÄ mellan klockan 13 och 15.

undefined
Det var ovanligt stÀmningsfullt, med snö och marschaller utanför tidningshuset nÀr SN firade 130 Är.
undefined
SN-medarbetarna Noah O'Rourke DrevfjÀll och Jens Alvin tar en paus i tidningsmakeriet för att tÀnda marschaller och skotta snö inför SN:s öppna hus.

SN:s nyhetschef Åsa Wallin och chefredaktören Kristina Levin pratar med lĂ€sare.
SN:s nyhetschef Åsa Wallin och chefredaktören Kristina Levin pratar med lĂ€sare.
Karta: Södermanlands Nyheter AB
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!