Mingel på redaktionen när SN fyller 130 år

Den 30 november 1893 gjordes det första provtrycket av SN. 130 år senare bjöds läsarna in för att fira.


Mathias Lindqvist passade på att titta i gamla tidningslägg under SN:s öppna hus. Inte helt otippat fastnade han för ett från hans födelseår, 1970.

Mathias Lindqvist passade på att titta i gamla tidningslägg under SN:s öppna hus. Inte helt otippat fastnade han för ett från hans födelseår, 1970.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2023-11-30 18:12

– Det här är ju helt sjukt. De här tidningarna är lika gamla som mig. Det blir sådana perspektiv att läsa tidningar som är 53 år gamla, säger Sjösabon Mathias Lindqvist.

Han är en av besökarna på SN:s öppna hus som börjat bläddra i gamla tidningslägg – och har fastnat för tidningarna från hans eget födelseår.

– Jag är nostalgiker, men en hel del av de här nyheterna skulle kunna vara skrivna idag. Om influensatoppen till exempel – och Ryssbergen är ju populärt fortfarande.

undefined
Göran "Marka" Larsson och Christina Larsson tidningsvanor ser ut som följer: Christina läser snabbt – och Göran läser noggrant.

Bland julmust, skumtomtar och pepparkakor står oxelösundaren Christina Larsson och dricker glögg, medan maken Göran "Marka" Larsson pratar med chefredaktören Kristina Levin.

– Jag läser tidningen varje morgon, till frukosten, i pappersform. Jag tar den alltid först, för jag läser mycket snabbare än honom, säger Christina Larsson.

undefined
Nyhetschefen Åsa Wallin pratar kulturbevakning med läsaren Irena Söderlund.

Nyköpingsbon Irena Söderlund passade på att framföra några synpunkter till nyhetschefen Åsa Wallin.

– Jag skulle vilja få mer information om konserter med klassisk musik och jag saknar recensionerna. Det retar mig, men jag har en vana att läsa tidningen. Dels DN och sedan SN, för det lokala. Jag vill veta vad som händer, säger hon.

Åsa Wallin konstaterade att det är ett hårt urval av vad redaktionen bevakar och att fokus är ämnen som lockar till läsning på sajten, eftersom det på sikt är där lokaljournalistiken kommer att kunna leva kvar.

Missade du det öppna huset på SN? Misströsta inte! Tisdagen den 5 december blir det återigen öppet hus på redaktionen på Fruängsgatan i Nyköping, då mellan klockan 13 och 15.

undefined
Det var ovanligt stämningsfullt, med snö och marschaller utanför tidningshuset när SN firade 130 år.
undefined
SN-medarbetarna Noah O'Rourke Drevfjäll och Jens Alvin tar en paus i tidningsmakeriet för att tända marschaller och skotta snö inför SN:s öppna hus.

SN:s nyhetschef Åsa Wallin och chefredaktören Kristina Levin pratar med läsare.
SN:s nyhetschef Åsa Wallin och chefredaktören Kristina Levin pratar med läsare.
Karta: Södermanlands Nyheter AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!