Nekades intervju med elever – så tänker politikerna

Tidningen nekades intervju på Nyköpings gymnasium med elever som inte längre kan gå sin favoritinriktning då den läggs ned. Så här reagerar några folkvalda på det.

Till hösten 2025 är fem inriktningar borttagna på Nyköpings gymnasium.

Till hösten 2025 är fem inriktningar borttagna på Nyköpings gymnasium.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2024-12-20 17:02

I början av december tog barn- och ungdomsnämnden beslutet att lägga ner fem inriktningar vid Nyköpings gymnasium till hösten 2025. När SN frågade rektor Heléne Linder om det gick bra att träffa berörda elever på skolan, blev svaret nej.

"I det här fallet är det inte ok att ni kommer till skolan och frågar elever. Vi har valt att i vanlig ordning ha information om detta när valkatalogen kommer i början av VT25, först då kommer allt presenteras för eleverna", skrev rektorn i ett mejl.

Vidare skrev hon att en del kurser från inriktningarna troligtvis blir kvar. SN var välkommen att "återkomma efter nyår" för mer information, avslutade rektorn mejlet. Divisionschef Peter Ekedahl står bakom rektorns beslut.

Hur ser Nyköpings folkvalda makthavare på att tidningen nekats att intervjua elever på skolan?

Tidningen frågar Torbjörn Kock (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden:

– Elever har ju rätt att uttrycka sina åsikter och det ska de ju få göra på olika sätt, men samtidigt har jag full respekt för att skolan behöver säkerställa en trygg miljö. Jag förstår att det kan upplevas som en begränsning, men har full respekt för att skolan har tagit det beslutet.

undefined
Torbjörn Kock (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Nyköpings kommun.

Vad menar du med att säkerställa en trygg miljö skulle journalister på skolan innebära att det är en otrygg miljö?

– I det här fallet så har de ju gjort en bedömning att ni är välkomna senare. Jag hoppas att journalister och andra kan respektera när skolan gör bedömningen att ett besök inte är lämpligt för stunden.

– Skolan sa inte nej till att eleverna skulle få uttrycka sina åsikter, utan bara till att det skedde på skolområdet vid det tillfället, säger nämndordföranden.

undefined
Kommunalrådet Ahmad Eid (M).

Kommunalrådet Ahmad Eid (M):

– Det är ju rektorn som ska göra den bedömningen. Det finns säkert anledningar för det. Det finns en öppning för er att prata med eleverna i januari, så det kanske finns en bakomliggande plan på förändringar, saker som ska kompletteras eller adderas. Det kan jag inte riktigt svara på, det vet rektorn bäst.

undefined
Åsa Helldén Ruocco, kommunikationschef i Nyköpings kommun.

Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande, hänvisar SN till kommunikationschef Åsa Helldén Ruocco. 

Hon skriver i sin tur att hon inte uttalar sig i politiska frågor, men kan svara på hur kommunen ser på transparens generellt:

– Vi ser att det är viktigt att vara öppna och transparenta. Vi förhindrar inte elever att nyttja sina grundlagsskyddade rättigheter, tvärtom är det något vi uppmuntrar. Men det kan finnas tillfällen då medier inte kan komma in i våra lokaler när man önskar. Det kan vara arbetsmiljöfrågor eller GDPR-frågor där rektorn gör den bedömningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!