SN testar att sväva med e-foil över vattnet

Segelbåtar, motorbåtar och surfbrädor som ser ut att sväva över vattnet. SN har testat en "flygande" bräda, så kallad e-foil. Det såg inte graciöst ut men till sist kom den utsände reportern upp i "flight mode".

SN:s utsände lyckades till sist ta sig upp i luften, efter ett helt gäng udda sätt att bada på.

SN:s utsände lyckades till sist ta sig upp i luften, efter ett helt gäng udda sätt att bada på.

Foto: Marianne Eilers Bischoff

Nyköping2022-08-30 18:10

– Alla kan, det vet jag, säger Marianne Eilers Bischoff.

Hon står på Lastuddens brygga mellan Nyköping och Oxelösund och går igenom det sista, innan SN ska få prova att flyga över vattnet.

Marianne Eilers Bischoff driver e-foilföretaget Vågfabriken och anordnar prova-på aktiviteter med den moderna tekniken. Bland annat utanför Nyköping.

undefined
Marianne Eilers Bischoff lär ut konsten att e-foila.

E-foil är ungefär som ett mellanting mellan en SUP och en vattenskoter. Balansträningen påminner om SUP men den upplevda farten mer som en vattenskoter. Prismässigt är det på vattenskoternivå, miljömässigt mer som en el-cykel.

Tekniken bygger på en slimmad hydrodynamiskt mast som sitter fäst på en liten surfliknande bräda. Längst ner på masten sitter två vingar – en liten och en stor – och en elektrisk torpedliknande motor. Med en fjärrkontroll i handen styr man farten på ekipaget.

– Du behöver mer fart så att du planar. Det är som med en cykel det blir lättare med lite högre fart, ropar Marianne Eilers Bischoff.

undefined
E-foil kräver en viss fart, annars hamnar du eventuellt i den här positionen och det blir svårt med balansen.

Hon vill se mer stabilitet i brädan innan SN:s utsände provar att ställa sig upp. Tipset tas emot med glädje men det kämpas ganska intensivt med att hålla ett jämnt tryck med pekfingret på fartreglaget. Drar du på för mycket sticker brädan upp och för lite dyker den. Det gäller att komma upp på fötterna, för att kompensera alla misstag som görs med handen.

Efter ett gäng komiska krascher och några känguruskutt på vattnet – brädan studsar upp och ner mellan frihet och vatten – så börjar det sitta. Ungefär 45 minuter tar det innan vi svävar. 

Det ser inte reklamsnyggt ut, men det är en speciell känsla att flyga ovanför svallet och samtidigt känna kraften från varenda våg under dig.

Åker du mot vågorna känner du dem inte. Då skär masten som smör genom havet. Far du med vågorna måste du anpassa dig till vågorna.

Foilen svävar så effektivt och är bara vågorna tillräckligt stora kan du helt stänga av motorn. Då är det möjligt att använda kraften från vattnet för surfa dig fram, ovan ytan.

– På den här motorn fälls bladen bakåt om du stänger av gasen, säger Marianne Eilers Bischoff.

Hon har en liten bräda som just är till för det rena surfandet. Då är det möjligt att köra ut brädan mot de stora rullande vågor, vända brädan och surfa hela vägen tillbaka. 

På den nivån är inte SN:s utsände, men har lätt för att drömma om det. Gärna i en solnedgång.

Marianne Eilers Bischoff anordnar prova-på aktiviter med e-foil. Här tillsammans med en familj vid Lastudden mellan Oxelösund och Nyköping.
Marianne Eilers Bischoff anordnar prova-på aktiviter med e-foil. Här tillsammans med en familj vid Lastudden mellan Oxelösund och Nyköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!