Hela Ängstugevägen fylldes tidigt på lördagsmorgonen med vatten efter att vattenledningarna gått sönder på åtminstone två ställen.
Räddningstjänsten arbetade för fullt med att försöka kontrollera tillströmningen i väntan på kommunens vattenjour. Stora mängder rann ner i källarutrymmen och hisschakt på Rosenkälla Gård och fortsatte rinna ut på Idrottsvägen.
Vid 10-tiden hade vattnet stängts av och det mesta av vattnet hade pumpats bort. På grund av läckan hade även ett stort hål bildats i vägen då den blivit underminerad.
En av de boende som SN pratade med sa att han trodde det var tredje gången på ett år som vattenledningarna gått sönder på Ängstugevägen.
Nyköpings Vatten arbetade under hela lördagen med att åtgärda problemet och strax innan sju kunde vattnet åter kopplas på. På grund av de efterarbeten som görs kommer vägen vara fortsatt avspärrad. Det finns även risk för missfärgat vatten i hela Nyköping på grund av det inträffade.
- Vi hade en tre meter lång spricka på ett 250 millimeters gjutjärnsrör, säger Torbjörn Rogstedt, arbetsledare på Nyköping vatten.
Han förklarar att rören är hårt anfrätta och i stort behov av renovering. Det ska eventuellt genomföras till hösten men troligtvis blir det framskjutet till nästa år, enligt Torbjörn Rogstedt.
De boende i området hänvisades under lördagen till att hämta vatten ur vattendunkar under tiden vattnet var avstängt. Någon klar kostnadsuppgift för reperationerna finns inte i nuläget.
- Det är ju framförallt återställningen av asfalten som blir dyr. Sedan tillkommer ju kostnader för grävmaskin och helgjobb. Rörmaterialet bör hamna på 20 000-25 000 kronor, säger Torbjörn Rogstedt.
Höstens eventuella renovering hänger för tillfället löst. Torbjörn Rogstedt förklarar att prioritet ligger på flera andra renoveringsprojekt i Nyköping.
- Bland annat ska hela Storgatan renoveras, från torget upp till Gripsholmsparken, säger han.
Förhoppningsvis är helgens vattenläcka den sista på ett bra tag för de boende i Rosenkälla. Om nya läckor uppstår under vintern blir det besvärligt.
- Det blir mer svårjobbat såklart. Det blir halt, ventilerna blir kälade plus att brunnar kan vara täckta med is och snö. Översvämningarna blir dessutom värre eftersom vattnet inte tas upp av marken på grund av kälen, säger Torbjörn Rogstedt.
UPPDATERAD: Söndag 15.58