SN-TV: "Inbördeskrig" i Vrena industriområde

Under helgen kallas dock tätorten för "landet Bogaland" där ett inbördeskrig pågår mellan kassurier och medianer. Här ska officerskadetterna och så småningom Försvarsmaktens framtida chefer från Militärhögskolan Karlberg öva ledarskap i ett internationellt scenario.

Nyköping2013-09-29 14:11

- Ner, ner, ner, ropar en av kadetterna.

Försvarsmakten har fått i uppgift att i FN:s regi att skydda lokalbefolkningen. När en av parterna anfaller beslutar man att ingripa. Mitt i skottlinjen flyger hylsor från lös ammunition. Fram till på onsdag kommer Militärhögskolan Karlberg i samarbete med Försvarshögskolan genomföra sammanlagt fyra delövningar.

Fattigt om mat och sömn, ska kadetterna utsättas för bland annat hindersimning i vattenmiljö, marschera och ro valbåt fyra timmar i sträck, och bli tillfångatagna och förhöras med huva över huvudet. Detta för att se hur kadetterna presterar under press och med stor fysisk ansträngning.

- Målsättningen är att få kadetterna så griniga, arga och frustrerade som möjligt. Alltså få fram deras värsta sidor. Först då ser vi hur de är som chefer. Då har jag lyckats med övningen, säger Hans Flach major och planeringsofficer som är ansvarig för övningen.

För att övningen ska bli så realistisk som möjligt har ett 30-tal figuranter som pratar serbokroatiska hyrts in. Även tolk finns på plats. Hans Flach är nöjd med söndagens övning även om vädret kunde ha varit mindre strålande.

- Jag hade ju beställt regn för att kadetterna skulle bli ännu grinigare, men det fick jag tyvärr inte, muttrar Hans Flach och ler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om