Fågelkvittret är intensivt i vårsolen på den lummiga Skogskyrkogården.
Narcisser och lyktor pryder många av gravplatserna. Men på vissa håll ligger i stället stenarna ner, med namnen på de sedan länge döda vända rakt upp i skyn.
Snart kommer hundratals stenar att forslas bort, eftersom ingen visat intresse för dem trots efterforskningar.
– Det kommer att bli lite tomt på våra kyrkogårdar, det är beklagligt. Och det finns många släktforskare som inte alls tycker om det. Men kyrkogårdar är som allt annat föränderliga och kommer alltid att vara det, säger Kalle Hansson, kyrkogårds- och fastighetschef i Nyköpings församling.
I ett par års tid har arbetet med att räta upp instabila gravstenar pågått. I Nyköping finns 9 000 stenar i olika skick.
En visuell besiktning har gjort att cirka 400 gravstenar har åtgärdats, medan 300 stenar lagts ner, vissa redan för två år sedan. Nu åker personal runt och provdrar i gravstenarna med en mätutrustning. De ska hålla för 35 kilos kraft, annars läggs de ner aktivt.
– Det kommer att bli ett antal stenar till som ligger på marken. Läget är värst på Skogskyrkogården, eller Nya kyrkogården. Nu kommer vi att ta gravstenarna till en uppställningsplats där de får stå i ytterligare några år.
Det är gravrättsinnehavaren som står för kostnaden att stabilisera stenen. Men Kalle Hansson tror inte att det är priset, 680 kronor, som gör att inte fler av de nedlagda stenarna rätats upp.
– I första hand är det för att vi inte hittat någon ägare till de gravstenarna. Och vi tror inte att gemene man vill betala för något som de inte alls har med att göra. Vissa gravstenar som har en kulturhistorisk notering kommer att bevaras på plats, men de är inte många, konstaterar han.
Alla gravstenar som plockats bort dokumenteras bland annat genom fotografier. Därför finns alltid möjlighet att se en gammal släktings sten och var den stod en gång.
– Det är bara att komma in och fråga oss. Av egen erfarenhet vet jag att det inte är själva gravplatsen man vill se i första hand. Men man vill veta om det verkligen var här som morfar låg begravd, säger Kalle Hansson.