Snart andra bullar på Freis bageri

Freis bageri är till salu. Efter 50 år vid bakbordet ska ägaren Stellan Boman gå i pension.

Foto:

Nyköping2016-02-18 15:50

1966 började Stellan Boman som bagarlärling på bageriet Mekka i Nyköping. I början på 90-talet tog Stellan över det redan då anrika Freis bageri och de senaste 15 åren har han ensam stått för brödbakandet. Nu har han siktet inställt på pension och bageriet ligger ute för försäljning.

– Det känns skönt, men samtidigt lite konstigt också, säger Stellan Boman.

– Jag brukar gå till jobbet mellan klockan 22.00 och midnatt och sen hålla på fram till klockan 14.00 dagen efter. Det blir långa arbetsdagar.

Hur är bageribranschen i dag?

– Det finns så många som bakar i dag. Stora mataffärer som Ica och Coop har ju egna bagerier, så man måste försöka hitta sin grej. Jag tycker att det är ett jättekul jobb och många hittar till de små bagerierna. Det är inte alla som vill ha industribakat.

Stellans dotter är bagare, ett yrke som hon valde utan påtryckning hemifrån enligt Stellan.

– Hon ville bli bagare, men jag vill inte att hon ska ta över bageriet. Hon har småbarn och jag vill inte utsätta henne för det. Jag vet själv hur mycket mina barn fick lida av mitt jobb. Man var sällan hemma och min fru fick dra ett tungt lass hemma.

Redan innan bageriet lades ut för försäljning fick Stellan frågan om han inte ville sälja.

– Jag tror inte att det blir svårt att sälja, men jag vill helst att den nya ägaren ska fortsätta driva bageriet ungefär likadant. Förhoppningsvis har jag hittat en köpare innan jag fyller 65.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om