Projekteringen är klar och efter en upphandling har kommunen fått en offert på vad det skulle kosta att förvandla den gamla parkeringsytan mitt emot Stadshuset till en grön oas.
Om politikerna säger ja till att finansiera projektet – som har en beräknad kostnad på 21,7 miljoner kronor – kan sanering och markarbete starta redan i år, berättar Tomas Gustavsson, kommunens projektledare för Åkroken.
– Om allt går som det ska borde parkområdet vara klart till hösten 2022, säger han.
Genom åren har omvandlingen av Åkroken gett upphov till många känslor. Först ledde planerna på att bygga hyreshus på en del av området till protester.
När husen stod på plats 2020 riktades snart känslorna mot den återstående ytan – som sakta har förfallit bakom ett högt stängsel. Pat Radestedt, stadsträdgårdsmästare, har märkt av trycket från Nyköpingsborna.
– Många har undrat varför det inte händer något. Nu känns det enormt skönt att starten ser ut att vara riktigt nära, säger hon.
På ytan närmast Västra Kvarngatan ska ett nytt torg anläggas. Tanken är att det nya torget ska fyllas av liv och rörelse. I mångt och mycket ska det ha samma funktion som Stora torget har i dag, berättar Tomas Gustavsson.
– El- och vattenanslutning ska göra det möjligt att både ha torghandel och evenemang på torget.
På den sluttade ytan ner mot Nyköpingsån ska terrasser och gradänger anläggas. Här ska Nyköpingsborna kunna slå sig ned, kanske för att äta den lunch som inhandlats på torget.
Längst ned mot ån ska det finnas en lekplats. Sörmlands museum har varit med i arbetet. Resultatet är en lekplats där material och hantverk ska påminna om hur det såg ut i Nyköping förr, med bryggor, båtar, handelsbod och verkstad. Lekplatsen kommer också att ha gungor, snurrande sländor och ett gammeldags tramphjul och ett område för vattenlek.
Åpromenaden förbi Åkroken ska rustas upp med nya belysning och nytt staket, berättar Pat Radestedt.
– Tanken är att det ska bli ett levande område där människor rör sig eller bara vilar. Det kommer att bli väldigt fint, säger hon.
Den översiktliga miljötekniska markundersökning som har gjorts av området visar att ungefär 1 200 kubikmeter förorenad jord behöver tas om hand. Sannolikt kommer den att kunna användas som sluttäckningsmaterial på Björshults avfallsanläggning.