Snart blir det soppa på minuten – med karmapoäng

"En god gärning", säger Ole Utne, 32, om möjligheten att inte bara få lunch på minuten, utan även samla karmapoäng genom att betala mer.

Ole Utne har byggt soppboden själv.

Ole Utne har byggt soppboden själv.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2022-12-17 07:43

I februari 2023 väntas Sopperiet öppna i centrala Nyköping. Ett enkelt koncept där du kan köpa dagens soppa i kopp från automat. Bakom idén står Ole Utne, Gnestaboende entreprenör, som förklarar att initiativet kommer från ett både socialt och miljövänligt hållbarhetstänk.

– Vi vill att alla ska ha tillgång till en bra och näringsrik måltid. Därför finns olika priskategorier som ska ge fler möjligheten att handla. Men för de som vill stötta verksamheten kan man också betala en högre summa för sin soppa, säger Ole Utne.

undefined
Illustrationen visar hur det kommer att se ut på gågatan.

Prisnivån börjar på 40 kronor – allt över det är upp till köparens ekonomiska situation och vilja att plocka karmapoäng.

Projektet är ett samarbete med flera lokala restauranger som ska turas om att tillaga soppan: Skafferiet, Elverket café, Umgås Restaurang och catering samt restaurang Voyage. Mekka konditori ska också skänka gårdagens surdegsbröd till boden.

Måltiden ska tillagas på ett hållbart sätt. Soppan ska göras på de råvaror som blir över hos restaurangerna, som därmed kan minska sitt matsvinn. Sopporna blir dessutom helt veganska.

Efter att under 2021 ha kört konceptet en stund i Gnesta är det nu dags att flytta Sopperiet till Nyköping. Boden ska stå utanför Stadsmissionen på Västra storgatan.

Ole Utne berättar om hur det hela började:

– Det var en idé som jag vaknade upp med en dag, att servera soppa i en bod och tänkte att detta måste jag testa. Efter försöket i Gnesta var jag inte redo att släppa idén. Nu har jag byggt en förbättrad bod och vill testa igen. Boden ska stå centralt i Nyköping och vara tillgänglig för fler, säger han.

undefined
På skärmen kan man välja vilket pris man vill eller kan betala.

Ole Utne har jobbat på en del uppdateringar av den nya boden, bland annat ska soppan nu serveras från ett omgjort ölfat, för att hålla värmen bättre än den första versionen. Med hjälp av en kollega har han också uppdaterat fler tekniska lösningar, som betalningsprocessen. Nu ska det gå att betala med bankkort.

– Jag förväntar mig att den nya tekniken ska lösa problemen med den förra versionen. Jag har också ett hopp om att sälja mer soppa och kunna hjälpa dem som inte har råd och att verksamheten ska gå runt, säger Ole Utne.

– Vi börjar med att ha öppet fem dagar i veckan. När allt fungerar som det ska kanske vi siktar mot att ha öppet sex eller sju dagar i veckan.

Senare hoppas Ole Utne på större spridning med fler bodar runt om i Sörmland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!