I köket på restaurang Voyage i Nyköping har den årliga köttbullsrullningen redan börjat. Över 10 000 köttbullar kommer årets julbordsgäster att sätta i sig.
– Julbordssäsongen är rolig. Stämningen är hög och man märker verkligen att gästerna är förväntansfulla, säger George Glor som är restaurangchef på Voyage.
Årets julbord är hans tredje i ordningen på just Voyage och bokningstrycket är högt. Målet är att slå förra årets rekord på 2 500 julbordsgäster.
– Vi har blivit bättre på att marknadsföra oss och våra gäster vet att de får både kvalitet och service. Men det som framförallt drar folk är vårt populära dessertbord med massor av små tapasrätter, berättar George Glor.
Även på Blommenhof Hotell i Nyköping ökar antalet julbordsgäster för varje år.
– Siffrorna har ökat för varje år under de senaste sex åren. Förra året hade vi 4 500 julbordsgäster och det känns som det är lika stor efterfrågan i år, säger Thomas Jakobsson som driver Blommenhof.
Både företag och familjer kommer till Blommenhof för att äta ett klassiskt julbord. För även om efterfrågan på ekologiskt, närodlat och vegetariskt ökat är det fortfarande de traditionella rätterna som är mest efterfrågade.
– Det vore omöjligt att ta bort Janssons frestelse och julskinka. Och som östgöte tycker jag också att det ska finas bruna bönor på ett julbord.
Blommenhof är ett av de få ställen som serverar julbord även på julafton, och då räcker platserna inte ens till. Inför varje jul har hotellet en kölista på folk som hoppas slippa att stå i köket den 24 december.
– Det är många som vill gå ut och äta på julafton, och vi har flera familjer som har som tradition att komma hit och äta sitt julbord. De tycker att det är trevligt att slippa allt köksstök och få tid att umgås i stället, säger Thomas Jakobsson.
Både Voyage och Blommenhof hör till veteranerna i julbordsbranschen, men det finns också nykomlingar. På Hamnmagasinet i Nyköping förbereder man just nu sin första julbordssäsong.
– Vi tror att vi kan komplettera det befintliga utbudet med vår unika miljö nere i hamnen, säger Hamnmagasinets ägare Tomas Aydin som kan konstatera att förhandsbeställningarna hittills är fler än förväntat.
– Vi kommer att ha ett väldigt traditionellt julbord med alla klassiker och ett stort dessertbord. Men vi vänder oss till olika målgrupper olika dagar. På söndagar blir det en sen lunch som vi tror kan passa för familjer. Fredag och lördag kväll blir det i stället mer företagsbetonat med party efter maten.
Varför tror du att julbordstraditionen är så stark i Sverige?
– Folk kan få en helt annan bredd på utbudet än de kan duka upp hemma, så alla får en chans att hitta sina matfavoriter. Dessutom är det ett roligt sätt att umgås och avsluta året.
På restaurang Voyage har man inför årets julbordssäsong fått många förfrågningar om mer skaldjur på julbordet. Samtidigt får klassikerna inte försvinna.
– Köttbullar, Janssons frestelse, prinskorv, lax, sill och skinka kan man inte välja bort. Och så är det desserterna som blir allt viktigare. Det är så mycket som måste finnas med på julbordet, konstaterar George Glor.
Vilken är din egen julbordsfavorit?
– Varenda kväll när vi serverar julbord äter jag tre saker: rödbetssallad, köttbullar och julskinka. De andra skrattar åt mig, men det är mina favoriter.