Under många år har Socialstyrelsen sagt nej till vattenförlossning, och därmed har det inte varit ett alternativ på sjukhusen i landet. Men nu är förbudet hävt sedan en tid och vid årsskiftet börjar både Nyköpings lasarett och Mälarsjukhuset erbjuda just det.
– Det kommer att bli så bra, säger Marie Perrault, barnmorska med erfarenhet av att bistå vid vattenförlossningar i Norge.
Tillsammans med kollegorna Annika Rydstedt, Cissi Nilsson och Caia Nielsen ingår hon i Mälarsjukhusets vattengrupp som har utbildats och just nu sprider kunskapen vidare till sina kollegor. När startskottet, eller nyårsraketerna, går ska alla kunna bistå vid en vattenförlossning.
Annika Rydstedt och Cissi Nilsson ska själva jobba nattpass när 2023 blir 2024 och hoppas få ta emot den första vattenföderskan.
En av de traditionella förlossningssalarna har möblerats om och här står nu en rund uppblåsbar pool intill en säng.
Sjukhuset har sedan långt tillbaka haft ett badkar som används som smärtlindring under öppningsskedets värkarbete, men i den nya poolen och från och med januari 2024 behöver den födande inte stiga upp ur det 37-gradiga vattnet när krystvärkarna tar vid.
– Definitionen för en vattenförlossning är just att man föder från vattnet i magen, till vattnet utanför, förklarar Cissi Nilsson.
Hon upplever att det har funnits en frustration över det tidigare förbudet i barnmorskekåren.
– Man vet hur bra det här är – som smärtlindring, för oxytocinfrisättning och med den här privata sfären.
Tanken är nämligen att barnmorskorna ska ha en mer passiv roll vid vattenförlossningen. Eller "hands off" som de själva beskriver det.
– Vi kommer inte vara de styrande, vi ska bistå det födande paret vid sidan om. Sedan är det viktigt att vi ingriper om något avviker, då får man gå upp ur vattnet.
Exempel på det skulle kunna vara att fostervattnet ändrar färg, vid avvikande fosterljud eller om förloppet blir extremt långdraget.
– Allt ska vara så normalt som möjligt. Och det krävs en frisk mamma, en frisk bebis och en normal och fullgången graviditet – och att man är motiverad att föda i vatten – för att man ska få hoppa ner i poolen, säger Annika Rydstedt.
Vattnets temperatur och det faktum att kroppen känns lättare i vattnet hjälper mot smärtan. Och intill poolen finns lustgasen redo för den som vill och behöver.
– Här kan man vara om man vill föda mer ostört. Det blir mer intimt för paret eller för mamman, säger Marie Perrault.
Här blir förlossningen mer intim. Den födande ligger inte lika blottad och undersökningarna är färre.
– Man kan göra mycket för att avgöra vilket skede patienten är i, utan att ta till gynundersökningar. Det finns många små knep man kan ta till, som egentligen är gammal barnmorskeri som har blivit lite bortglömt. Vi tar tillbaka vår profession, kan man säga, säger Marie Perrault och Annika Rydstedt fyller i:
– Men vi har förstås kontroll på barnet, vi har CTG som vi kan använda, man kan sätta skalpelektroder om man skulle behöva. Man kan lyssna med doppler. Vi tar inga risker, det ska fortfarande vara säkert att föda barn.
Med vattenförlossningarnas premiär på sjukhuset blir det också möjligt att föda i det vanliga badkaret om man vill. Och när förlossningsavdelningen flyttar in i sina nybyggda lokaler kommer samtliga rum ha egna badkar.