Vildsvin ställer till problem i skog, mark och trafik men vildsvinsköttet är också potentiell mat som fler skulle kunna ta del av.
Det är svårt för jägare att sälja sitt vildsvinskött direkt till privatpersoner idag. Det vill jägare, markägare, branschorganisationer och myndigheter ändra på. Ett lagförslag som ska göra det lättare för enskilda jägare att sälja köttet, väntas träda i kraft i sommar.
– Vi har kämpat för det här i många år från Svenska jägareförbundets sida och lagändringen måste till, säger Matilda Söderqvist, jaktvårdskonsulent i Sörmland.
Det är omständligt för jägaren idag. Djuret ska köras till en vilthanteringsanläggning för besiktning och provtagning. Anläggningen distribuerar sedan köttet vidare och jägaren kan återta en mindre mängd kött. I östra Sörmland finns fyra anläggningar som är godkända av Livsmedelsverket.
Matilda Söderqvist är själv vildssvinsjägare och ser fram emot lagändringen.
– När lagen träder i kraft kan enskilda jägare provta och hantera köttet själva. Det är vi jägare redan vana med från hantering av annat vilt.
Myndigheter och branschorganisationer försöker även att skapa intresse för vildssvinsjakt och köttet som en resurs.
– Här i länet har vi bland annat kört "Vildssvinsnatta" i fyra år i samarbete mellan Jägareförbundet och Lantbrukarnas riksförbund. Då bjuder vi in till en vildsvinsjakt en natt i juli och skänker köttet till kommunernas äldreboenden och skolor, avslutar Matilda.