Snippan visades upp i hemlighet

Plötsligt var Snippan-målningen på högstadieskolan Alpha i Nyköping avtäckt. Rektorn hade rivit väggen i hemlighet men vägrade att berätta varför. Kommundirektör Erik Carlgren rasar mot avtäckningen.

NYKÖPING2015-02-23 18:11

– Om väggen skruvas ned är det anmärkningsvärt att jag inte känner till det, säger Erik Carlgren.

För drygt ett år sedan tog kommunen beslutet att täcka över målningen och eleverna har aldrig fått chansen att se Falkholts berömda konstverk. Inte heller på måndagen fick de se snippan – det var nämligen studiedag.

Nyheten om den avtäckta snippan började cirkulera på sociala medier under måndagen. Men när SN besökte skolan jäktade rektor Harke Steenbergen till dörren och meddelade att media inte var välkomna.

– Det är bara i dag som väggmålningen är avtäckt, sa Harke Steenbergen.

Varför har ni avtäckt väggmålningen?

– Det är del av processen.

Vilken process, menar du?

– Vi tar inte emot några journalister i dag.

Rektor Harke Steenberg avböjde att kommentera, utan upprepade i stället att SN inte var välkomna och stängde kort därefter dörren.

Enligt uppgift till SN, från en väl insatt källa, avtäcktes snippan för SVT Östnytt som håller på med en dokumentation av Alpha-skolans verksamhet.

Väggen som har inkapslat snippmålningen revs och skulle sedan spikas upp igen.

– Nu blir det nog en långdragen process om målningen ska få visas för eleverna, säger källan.

Rektorns beslut att visa upp snippmålningen var inte förankrat hos kommunledningen. Däremot hade högste skolchefen Krister Pettersson blivit informerad i förra veckan, då rektorn sa upp sig från sin tjänst.

– Krister Pettersson hade då tagit avstånd från idén. Att Östnytt skulle vara där har överhuvudtaget inte funnits på kartan, säger Erik Carlgren.

Som kommundirektör är Erik Carlgren ansvarig för beslutet att Snippan ska vara övertäckt.

– Om det finns ett beslut att väggen ska vara täckt, då betyder det att den är täckt. Var drar man annars gränsen för vem man ska visa den för, och inte? Ska lärarna på den ena skolan men inte på den andra skolan få komma? Ska elever få komma, eller bara några elever? säger Erik Carlgren.

Kände du till att Snippan skulle visas upp?

– Nej, och kommer någon och påstår att jag har varit inblandad i det här är det en grov lögn, säger Erik Carlgren.

När ska Snippan avtäckas?

– Den ska vara täckt och inte skruvas ned. Visar det sig en dag att man vill göra på något annat sätt finns det möjligheter att avtäcka målningen.

– Över tid kan man ju se på sådana här saker på olika sätt, säger Erik Carlgren.

Senare under måndagskvällen uppgav rektor Harke Steenbergen till SVT:s Östnytt att Snippan avtäcktes under några timmar för att personal på skolan skulle få möjlighet att se målningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om