Snökanon på högvarv orsakade fara: "Djupt beklagligt"

Strömförande ledning hängde ner bara nån meter från snöhögen i Ryssbergsbacken. Nu har Friluftsfrämjandet vidtagit säkerhetsåtgärder.

Den strömförande ledningen hängde precis intill en större snöhög i backen. "Nu har vi ändrat i våra rutiner", säger Peter Tholse på Friluftsfrämjandet.

Den strömförande ledningen hängde precis intill en större snöhög i backen. "Nu har vi ändrat i våra rutiner", säger Peter Tholse på Friluftsfrämjandet.

Foto: SN/Läsarbild

Nyköping2021-02-11 17:38

– Det är djupt beklagligt att det har sett ut såhär. Det är förenat med livsfara att gå nära elledningar, säger Agneta Molinder, pressekreterare vid Vattenfall eldistribution.

Det var i söndags som besökare i Ryssbergens skidanläggning upptäckte att en elledning hängde ner rejält. Bara någon meter från toppen av en större snöhög, och inte långt ifrån där skidåkarna susade fram.

Vattenfall informerades om situationen vid klockan 12.30.

– Så fort vi fick reda på det här så stängde vi av strömmen för det var farligt. Sedan tog vi dit personal för att se till att ledningen blev isfri och vid klockan 19.22 togs den i drift igen, säger Agneta Molinder.

Det borde ha funnits skyltar som varnade för kabeln under omständigheterna, anser hon.

– Det måste tydligt framgå att det här är oerhört farligt, om man kommer emot ledningen och den är strömförande.

Snökanonerna hade gått för fullt i backen och tanken var inte att den aktuella högen skulle bli så pass stor berättar Peter Tholse, verksamhetsansvarig på Friluftsfrämjandet som driver skidanläggningen.

Helgens väderlek bidrog sedan till att elledningen täcktes med snö och is, och tyngdes ner.

– Väder och vind gjorde att snön landade på helt fel ställe. Högen hade blivit för stor och det rådde sådana förhållanden att det blåste snö på kraftledningen. Det var verkligen inte bra att det blev så, säger Peter Tholse.

Vattenfall spärrade av platsen så att ingen skulle komma i närheten av ledningen som hängde ner och personal vid Ryssbergsbacken fick instruktioner kring hur de skulle få ner snöhögen.

– Vi pistade ner högen under Vattenfalls överinseende, säger Peter Tholse.

Ingen person kom till skada kopplat till situationen.

Därefter har Friluftsfrämjandet och Vattenfall haft en dialog för att säkerställa att något liknande inte ska kunna inträffa igen.

– Nu har vi ändrat i våra rutiner och kommer aldrig att spruta snö så pass långt ner i backen. Istället får vi schakta ut snön, säger Tholse.

I slutet av förra veckan drabbades stora delar i södra Nyköping av ett strömavbrott. Huruvida den snö- och istyngda ledningen vid Ryssbergen kan tänkas ha utlöst detta kan inte Vattenfall ge svar på.

– Vi tittar på orsaken till det men det handlade om ett väldigt kortvarigt avbrott, och då gör vi vanligtvis ingen närmare undersökning ute på plats. Jag kan inte säga om det finns något samband, säger Agneta Molinder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!