Enligt Socialstyrelsens färska rapport som SN nyligen skrev om, har Nyköpings kommun flest hemlösa i länet. Av Nyköpings 280 hemlösa är 73 personer akut hemlösa, de saknar alltså en fast plats att bo och sova. För många av dem är den ideella föreningen Träffpunkten en fristad dagtid. Här kan de få sig ett mål mat, tvätta lite kläder eller få en stunds sömn på någon av sofforna i lokalen som ligger i det gamla ullspinneriet Fors vid Nyköpingsån.
Monica Ungermann är verksamhetsansvarig på Träffpunkten sedan nio år tillbaka. Hon välkomnar Socialstyrelsens kartläggning och menar att den bekräftar det hon själv upplever. Den akuta hemlösheten har ökat. De utsatta är yngre och har tyngre drogmissbruk än tidigare. Något som personal på Träffpunkten även påtalat för socialtjänst och beslutsfattare i Nyköpings kommun.
‒Jag blev nästan glad över Socialstyrelsens rapport för att den bekräftar hur det ser ut i verkligheten, samtidigt är jag naturligtvis ledsen över situationen, säger hon.
Just nu har Träffpunkten cirka 60 besökare varje dag. Det är en markant ökning på bara några år och enligt Monica saknar de flesta tak över huvudet.
‒Vi lever med de här killarna och tjejerna varje dag och erbjuder en plats där de kan få de basala behoven tillgodosedda i en avslappnad och bra miljö för dem. Men det räcker inte, säger Monica Ungermann.
För tio år sedan var de flesta av gästerna på Träffpunkten renodlade alkoholister, i dag går de på tyngre droger som heroin, amfetamin och tabletter. De flesta av missbrukarna har psykiska diagnoser eller lider av annan psykisk ohälsa. Både Monica Ungermann och Bengt Sandström, ordförande i föreningen Träffpunkten, menar att situationen är ohållbar och att frågan måste prioriteras i alla instanser om den negativa utvecklingen ska kunna lösas.
‒Socialtjänsten borde inte vara huvudman för de här personerna, utan landstinget. Det är personer som utvecklat beroendesjukdomar och som i grunden lider av psykisk ohälsa. Men som hamnat i ett moment 22 eftersom att vården kräver att de ska vara drogfria för att få behandling, säger Monica Ungermann.
Även Bengt Sandström upplever att Träffpunkten haft svårt att få gehör av beslutsfattare i Nyköpings kommun när de försökt lyfta den akuta frågan.
‒Frågan måste lösas både nu och långsiktigt. För ett år sedan lämnade vi in ett förslag med beräkningar på vad det skulle kosta att bedriva Röda villan vid hemgårdsområdet som ett slags härbärge. Vi har fortfarande inte fått någon återkoppling i ärendet. Samtidigt måste vi lyfta frågan om psykisk ohälsa som är ett växande problem, säger han.
‒De äldre gästerna på Träffpunkten är utom räddning men för de unga är det akut. Man måste ta dom direkt, tillägger Monica Ungermann
Träffpunkten har en åldersgräns på 20 år men Monica säger att hon gjort undantag för 18-åringar under hösten.
‒Jag håller hårt på åldersgränsen men några har fått kläder och lite mat. Ingen ska behöva frysa och vara hungrig, säger hon.