Sofia: "När det är svårt är garnet som en livlina"

Sedan 2016 lever Nyköpingsbon Sofia Karlsson, 54, sin kreativa dröm – hon försörjer sig uteslutande på stickning. Och det utan att sälja ett enda plagg.

Nyköpingsbon Sofia Karlsson har tre vuxna barn samt två bonusbarn plus en man, Håkan.

Nyköpingsbon Sofia Karlsson har tre vuxna barn samt två bonusbarn plus en man, Håkan.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2024-10-21 19:43

Nyheten i korthet

  • Sofia Karlsson, 54, från Nyköping, försörjer sig på stickning sedan 2016, men säljer inte kläder. Istället säljer hon stickmönster online, håller workshopar och kurser, och producerar en podd.
  • Hennes Instagramkonto har 67 000 följare och hennes Youtube-kanal har 16 800 prenumeranter. Hon beskriver sig själv som en "stickningsinspiratör" snarare än en influencer.
  • Stickning har blivit en trend, med ordet "knittok" som har 168 000 inlägg på Tiktok. Sofia Karlsson reser till länder som Skottland, Italien och Tyskland för stickning.

– Säljer jag ett par vantar och tar samma timpris som en manlig hantverkare skulle de kosta 20 000 till 30 000 tusen kronor. Ingen är beredd att betala det priset.

Det tar nämligen upp till 30 timmar att färdigställa ett par vantar, säger hon.

Sofia Karlsson lärde sig sticka tidigt i livet, både mamma och mormor ägnade sig åt hantverket. Hon beskriver det som att öppna en port till en ny del av livet.

undefined
Sofie Karlsson är utbildad konstvetare och fotograf. Sedan 2016 försörjer hon sig på stickningen.

– När det är svårt är garnet som en livlina, något mjukt man håller i. Det är en tröst att sitta och skapa något vackert. En ulltråd är spröd men ändå stark – den kan bygga broar och bryta barriärer.

Idag säljer hon stickmönster på nätet. 70 procent av kunderna finns utomlands. Dessutom håller hon i workshopar och kurser, deltar vid retreats, säljer videoguider (så kallade tutorials) på Youtube och producerar podd. 

Sociala medier är motorn i verksamheten. För närvarande har Instagramkontot sofiastales 67 000 följare och Youtubekontot har 16 800 prenumeranter. Ibland gör hon betalda samarbeten med företag, men det är sällan.

undefined
2024 kom boken "Stickning: en värmande kärlekshistoria" ut. Den beskrivs som en kärleksförklaring till handens arbete. Förutom stickmönster finns recept och personliga reflektioner kring att finna storheten i det lilla.

Är du en stickningsinfluencer?

– Jag gillar inte det ordet, haha. Men vill du beskriva mig som det så får du göra det. Jag skulle kalla det för stickningsinspiratör. 

Stickning har på senare år beskrivits som en trend – ordet "knittok" har 168 000 inlägg på Tiktok. Julen 2022 blev ett stickat plagg årets julklapp. Trenden är något som Sofia Karlsson känner av. Hon besöker länder som Skottland, Italien och Tyskland enbart på grund av stickningen.

– Jag har lärt känna människor från olika kulturer. Det är lättare att hitta varandra genom sociala medier. Det är en magisk värld där man förstår varandra. Vi finner gemenskap och glädje i stickandet. Det handlar ju om hur man väljer att använda sin tid. Stickningen är något man håller i händerna som känns mer kreativt än att till exempel skrolla på en skärm.

Trots att Sofia Karlsson använder sociala medier i sitt jobb är hon väldigt analog privat, något som blir väldigt tydligt när man tittar på hennes Youtube-kanal.

undefined
Sofia Karlsson har stickat sedan hon var åtta år gammal.

– Jag gillar att sticka, baka, vara i naturen, filma och fotografera.

Vad har du för tips till någon som vill leva sin kreativa dröm?

– Att känna sig trygg och våga. Inte ge upp. Hitta sin nisch och sitt språk.

Trots att det finns många stickningskonton och poddar på temat ser hon det inte som konkurrens. 

– Jag tänker samarbeten. Folk har olika inriktningar och man lyfter varandra. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!