Nyköpings kommun ska hålla ögonen öppna för döda tumlare.
Detta har Naturhistoriska riksmuseet meddelat i dagarna.
Museet har fått i uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten att undersöka hälsotillståndet hos tumlare i svenska vatten, vilket innebär att landets kustkommuner måste vara dem behjälpliga i händelse av att en avliden val påträffas.
I vissa delar av landet är det relativt vanligt att döda tumlare återfinns, som längs Kattegatt och Skånes södra udde, där det finns en stor population av bälthavstumlare. Men det är i synnerhet tumlare från Östersjön, vilka ibland rör sig i de sörmländska vattnen, som Naturhistoriska riksmuseet helst vill bli satta i förbindelse med.
– Vi är hemskt intresserade av att ta in tumlare från Östersjön. Det finns en otroligt liten population där, som vi vet så väldigt lite om. Så därför är det extra intressant att få in djur därifrån, säger Annika Strömberg, som jobbar på Enheten för Miljöforskning och Övervakning på Naturhistoriska riksmuseet.
Exakt hur många tumlare som finns i Östersjön vet man inte säkert. Men mellan tummen och pekfingret rör det sig om ett hundratal valar, säger Annika Strömberg.
Vad ska man göra om man råkar stöta på en död tumlare på en strandremsa?
– Då ringer man mig eller så anmäler man det via vår hemsida, där det finns en tumlarobversationsdatabas. Där kan man rapportera både levande och döda tumlare som befinner sig i svenska vatten.
– Och när jag får reda på den här informationen så försöker jag kontakta någon kommun eller miljögrupp eller länsstyrelse eller om vi känner någon person i det området som kan åka och titta och se om det för det första verkligen är en tumlare och paketera den åt oss. Sedan kontaktar vi ett transportbolag, och sedan körs den till Stockholm eller Uppsala, där den obduceras.
Skulle du säga att er beredskap er god?
Ja, det är den.