Sökte upp arbetsförmedlare hemma – åtalas för ofredande

Klimatet har hårdnat på arbetsförmedlingen. "Reglerna har stramats åt. Vi får ta emot en del frustration", säger Thomas Sättermon, chef på arbetsförmedlingen i Nyköping.

Thomas Sättermon, chef för arbetsförmedlingen i Nyköping, säger att arbetsförmedlarna tvingas ta emot en del frustration från arbetssökande.

Thomas Sättermon, chef för arbetsförmedlingen i Nyköping, säger att arbetsförmedlarna tvingas ta emot en del frustration från arbetssökande.

Foto: Ann-Katrin Drevfjäll

Nyköping2020-08-10 07:30

En man i 40-årsåldern åtalas nu vid Nyköpings tingsrätt, misstänkt för ofredande av en tjänsteman på arbetsförmedlingen. Mannen ska ha skrivit brev och krävt att arbetsförmedlaren ska ordna ett arbete. Han tog bilder då han lämnade brevet vid arbetsförmedlarens bostad och skickade därefter bilderna till arbetsförmedlaren.

Enligt åklagaren har mannen gått över gränsen för vad som är acceptabelt. "Handlandet kunde förväntas kränka arbetsförmedlarens frid på ett kännbart sätt", skriver åklagaren i sin stämningsansökan.

Mannen erkänner händelseförloppet men nekar till brott.

– Brottet ofredande bygger på ett hänsynslöst beteende mot en annan person. Det är omöjligt att säga var gränsen går. Men i det här fallet har den misstänkte kontaktat en person i en arbetsangelägenhet i dennes hem. Sammantaget är det ett hänsynslöst beteende som är straffbart, säger åklagare Ola Björstrand. 

Thomas Sättermon  har varit anställd på arbetsförmedlingen i mer än 25 år och är nu chef för personalen i Nyköping. Han känner inte till den specifika händelsen men säger att det har blivit tuffare att arbeta som arbetsförmedlare i takt med skärpta krav på de arbetssökande. 

– Om du är inskriven på arbetsförmedlingen förväntas du söka jobb och klara av att arbeta. De enkla jobb som fanns tidigare finns inte längre i samma omfattning. Det ställs större krav på utbildning och erfarenhet. 

Pressade och förtvivlade människor kan tappa fattningen när de inte tycker att de får hjälp.

Fredrik Biriell, ordförande i statstjänstemännens fackförbund, ST, i Sörmland, säger att personalen i Kundtorget på arbetsförmedlingen är särskilt utsatt. 

– När arbetsförmedlingen får mindre och mindre resurser men lika mycket att göra betyder det att kunderna får mindre hjälp. En del blir frustrerade och arga och då hamnar vi lätt i skottgluggen. 

Under coronavåren har dock antalet fysiska besök på förmedlingarna minskat och enligt Biriell har det inte blivit någon ökning av antalet incidenter i det område han har insyn i.

– Vi har rutiner och följer upp med stöd om någon känner sig hotad. Men ingen ska behöva bli utsatt för hot, säger Thomas Sättermon på arbetsförmedlingen i Nyköping. 

I år har åtta incidentrapporter lämnats från personal i Nyköping,Trosa, Oxelösund och Gnesta. Samtliga avser hotfulla/kränkande kommentarer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!