– Bilen ger mig mer frihet. Det känns som en tyngd har lyfts från att behöva lära mig köra bil när jag fyller 18. Nu har jag lärt mig grunderna i hur man kör, säger Liliana Ramirez, 17, som i över ett år kört A-traktor.
Liksom för många ungdomar innebär tillgång till bilen ökad rörelsefrihet för Liliana Ramirez. Hon kan enkelt ta sig till och från skolan, vännerna och sin arbetsplats på Skavsta.
– Anledningen till att jag skaffade den var för att kunna ta mig till jobbet.
Men nu ändras reglerna för A-traktorer, ofta kallade epa-traktorer. Från och med sista augusti i år blir det krav på bilbälte, förbud mot att ha fler passagerare än antalet platser i bilen och skärpta regler kring maxhastigheten på 30 kilometer i timmen. Beslutet kom från regeringen i början av sommaren.
En A-traktor får vara konstruerad för att köra i maximalt 30 kilometer i timmen. Men med de nuvarande reglerna kan förarna komma upp i högre hastigheter, exempelvis genom att frikoppla i nedförsbackar – utan att begå hastighetsöverträdelser. Vilket nu ändras. Med de nya reglerna får inte A-traktorerna nå en högre hastighet än den som fordonen är konstruerade för, oavsett hur de når den hastigheten.
Framifrån syns ingen skillnad på Liliana Ramirezs silverfärgade Alfa Romeo från andra bilar som befinner sig på vägarna. Avslöjandet syns baktill i form av den röda triangeln, en LGF-skylt för långsamtgående fordon.
Hennes A-traktor är en ombyggd personbil, vilket gör att hon måste följa de nya reglerna. Vanliga traktorer, som exempelvis används i jordbruk, påverkas inte.
Trafikpolisen Jonas Höök är positiv till beslutet.
– Då A-traktorerna används som transportmedel ute i trafik är det positivt att det styrs upp. En traktor som står på en åker har inte samma risker som en bil som kör på vägen. Där blir det farligt om den hamnar i en olycka, även om man själv inte orsakat den.
Då baksätet på Liliana Ramirez A-traktor är blockerat finns endast ett passagerarsäte fram. Hittills har det inte funnits några begränsningar i hur många som får åka med, så länge det inte utgör någon fara. Liliana Ramirez berättar att hennes vänner oftast sitter i knät på varandra. Men nu är det färdigåkt på det sättet. Och att köra kompisarna i omgångar är inte ett alternativ.
– Jag har två bästa vänner som alltid åker med mig, och nu kan de inte det längre. Jag tror att vi får börja åka buss eller gå dit vi ska.