– Det är lite grann av ett livsåtagande att äga och vårda en sådan här fastighet. En ikonisk byggnad i Nyköping, många känner till den men har kanske har svårt att placera den, för från gatan är den väldigt anonym, säger Håkan Thelin på Skandiamäklarna.
Utgångspriset för villan på S:t Annegatan 11 ligger på tio miljoner kronor. Vad får då köparen för den slanten? Invändigt: En boarea på 450 kvadratmeter och 13 rum. Huset är byggt i början av 1900-talet och ritat av den framstående arkitekten Carl Westman, som även har ritat det gamla tingshuset i Nyköping och Rådhuset i Stockholm bland annat.
Läget skruvar också upp prisnivån rejält. Tomtarean ligger på 1 854 kvadratmeter och tillsammans med Blåhamra i Harg är villan på S:t Annegatan sannolikt den enda privatbostaden som har trädgård hela vägen ner till Nyköpingsån.
– Det är ett stort hus och ett dyrt hus, då är inte kundkretsen lika stor. Huset är i princip i 50-talsskick och det ska göras en hel del renoveringar. Intressenterna är också beredda på att eventuellt anlita arkitekter för att titta på hur man ska göra. Det verkar som att alla har ett intresse av att återställa och bevara så mycket som möjligt, säger mäklaren Håkan Thelin.
Huset var barndomshem för den internationellt erkända dansösen och koreografen Birgit Cullberg.
– Det har ju inget med värdet på huset att göra men det är roligt att det har en så pass stark lokal anknytning.
Hur många tiomiljonersvillor har sålts i Nyköping?
– Om det här blir sålt för tio miljoner så är det mig veterligen den första som kommer upp i den nivån. Men det är nog bara en tidsfråga innan vi har fler hus i Nyköping på den här nivån.
Håkan Thelin upplever att utvecklingen på bostadsmarknaden i Nyköping följer övriga landet, när det kommer till coronapandemins inverkan.
– När det gäller marknaden för små bostadsrätter har utbudet ökat väldigt kraftigt. Det är samma mängd kunder men dubbelt så många objekt så försäljningen tar längre tid.
Samtidigt är det rejäl rush på andra typer av boenden.
– Villamarknaden går urstarkt, där är det jättehög efterfrågan och ett litet utbud. De som kommer ut blir sålda fort.
– Och sedan är det framförallt jättestor efterfrågan på fritidshus. Det är nog en ren konsekvens av att man inte vet när man kommer att kunna resa igen. Då tittar man på hemmaplan, fritidshusen är glödheta och vi ser en kraftig prispåverkan.