Det är inte många privatbostäder i Nyköpings tätort som värderas i tiomiljonersklassen. Men nu ligger den så kallade disponentvillan i Harg (Färgerivägen 19) ute till försäljning med ett utgångspris på 10,2 miljoner.
I priset ingår 12 rum fördelat på 560 kvadratmeter boyta med en 1 964 kvadratmeter stor trädgård, alldeles intill Nyköpingsån.
– Den är svårvärderad men själva fastigheten i sig är väldigt stor och huset är från 1845 med bevarade tidstypiska detaljer, säger mäklaren Alexander Yavar på Lagerlöfs Fastighetsmäkleri.
De förmedlar i huvudsak bostäder i Stockholmsområdet. Alexander Yavar uppskattar att tio miljoner skulle räcka till en fyrarumslägenhet där. Men vad skulle disponentvillan i Harg värderas till på Stockholmsmarknaden?
– Det beror såklart på läget. Men säg mellan 20-50 miljoner, spekulerar han.
Utgångspriset skruvas upp ytterligare (10,5 miljoner) för Grinda gård, strax norr om Bettna. Bostadshuset är från början av 1900-talet och går i sörmländsk herrgårdsstil. På den elva hektar stora fastigheten ingår skogs-, åker- och betesmark och även en egen ridbana.
– Det är en supertrevlig gård med möjligheter till djurhållning om man är hästintresserad eller kanske vill ha får, säger Jens Agensjö, mäklare hos fastighetsförmedlaren Areal.
I Lappetorp säljs 1•050 kvadratmeter tomt med tillhörande tiorumsbyggnad. Huset har tidigare använts som kontor men kan även nyttjas som privatbostad, berättar Mats Axner på Skandiamäklarna. Prislapp: 9,95 miljoner.
Pandemins inverkan på bostadsmarknaden och försäljningar i det högre prisspannet är tydlig. Mäklarna märker ett ökat intresse för Nyköping med omnejd, bland Stockholmare.
– Nyligen köpte ett Stockholmspar i 30-årsåldern med barn, hus i Nyköping. De ville ha ett stort hus där de även kunde ha sitt företag, istället för att sitta inlåsta i en trea på Söder. Det är en coronaeffekt, säger Mats Axner.
– Många tycker nog att det är intressant att byta storstadsmiljön mot mer frihet, svängrum och säkerhet omkring sig. Det har vi kunnat konstatera sedan i våras. Och jord och skog är fastigheter som anses vara en intressant tillgång på sikt, säger Jens Agensjö.
– Fler jobbar hemifrån, företagen ser att det fungerar och drar ner på sina lokaler. Så folk börjar se om sitt boende och funderar på att byta upp sig och flytta ut från Stockholm, säger Alexander Yavar.