Sportfiskaren Magnus om ån: "grumligare och skitigare"

Fisken hade redan slutat hugga. Vattnet hade blivit grumligare. Efter att ha tagit del av SN:s rapportering fick Magnus Eriksson nog.

Magnus Eriksson är bekymrad över utsläppen i vattnen runt Nyköping och hur det bland annat påverkar fisket.

Magnus Eriksson är bekymrad över utsläppen i vattnen runt Nyköping och hur det bland annat påverkar fisket.

Foto: Marcus Langbrandt

Nyköping2020-06-03 23:00

Som involverad inom Nyköping-Oxelösunds sportfiskeklubb har Magnus Eriksson sett hur fisket och vattnet förändrats, särskilt de senaste veckorna. Till det sämre. Hugg från abborre, gös, gädda och löja har minskat kraftfullt eller helt uteblivit.

Dessutom har såväl klubben som förbundet Sportfiskarna och Vattenfall planterat in fisk för hundratusentals kronor i ån.

– Vattnet har blivit grumligare och skitigare. Vid slottet har vi hittat dambindor, torktrasor och skithuspapper flera gånger. Jag anser att om kommunen inte gör något nu så anmäler jag dem för miljöbrott och jag hoppas fler individer, båtägare till exempel, gör detsamma, säger Magnus Eriksson.

Hans gräns nåddes när han fick se artikeln i SN om utsläppen vid Brandholmen.

– Jag blev fly förbannad. Visst kan bräddning ske någon gång per år, men inte kontinuerligt.

Han anser att systemet för rening är otillräckligt för mängden människor i Nyköpingsregionen.

Som tidigare entreprenör har Eriksson tidigare hållit på med avloppsanläggningar, så han anser sig därför ha på fötterna.

– Om du privat inte åtgärdar ditt avlopp får du 50 000 kronor i vite och sedan ytterligare 50 000 och till slut får du inte använda ditt avlopp. Nyköpings kommun har inga skadeståndskrav på sig trots att man släpper ut miljontals liter orenat avloppsvatten. Nu måste de göra något på kommunen, för så här får det inte vara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!