Det har gått snart fyra år sedan Nyköpings kommun dumpade stora mängder jordmassa från ett VA-arbete, på en strandäng vid Hornsviken i Brannebol. Ett känsligt område som skapar en rik miljö för fågel och fisk, bland annat som lekområde för gädda.
Konsekvensen blev att strandängen förstördes vilket länsstyrelsen fick kännedom om, och polisanmälde markägaren Derome hus AB. Nyköpings kommun hade enligt ett avtal markägarens tillstånd att placera jordmassorna i området – bostadsbolaget menade å andra sidan att de inte kunde påverka kommunens agerande. Ärendet hamnade till slut hos Mark- och miljööverdomstolen som gav kommunen rätt och slog fast att Derome ska forsla bort jordmassorna och återställa strandängen.
Det arbetet har påbörjats denna vinter. I mitten av mars ska arbetet vara färdigt och markägaren hade hoppats kunna utföra det på tjälad mark. Men på grund av den ovanligt milda vintern så har insatsen inneburit mer skada än nytta, menar organisationen Sportfiskarna.
– De har arbetat när det varit alldeles för högt vattenstånd. Det har varit blött och lerigt vilket gör att man inte riktigt ser vad man håller på med och det finns stor risk att man tar bort mer material än nödvändigt, säger Christina Lindhagen, sakkunnig inom vattenmiljöfrågor hos Sportfiskarna.
Grävarbetet kan även ha lett till att det ursprungliga lagret förtstörts enligt Christina Lindhagen, något som gör det svårare att få tillbaka växtligheten.
– Det finns områden som fortfarande är intakta av strandängen. Risken är att man tar bort delar av den, säger hon.
Det råder brist på lekområden för fisk längs kusten vilket till stor del hänger ihop med att dessa miljöer exploateras på olika sätt. Därför är exempelvis strandängen i Brannebol en viktig miljö att bevara, menar Sportfiskarna.
Nu har man vänt sig till länsstyrelsen och begär att det pågående arbetet stoppas innan markförhållandena blir bättre. Länsstyrelsen har ännu inte svarat på detta.
Tror ni att strandängen kommer kunna återställas?
– Det hoppas vi ju absolut. Man får göra det bästa av situationen och det bästa just nu är att stoppa arbetet tills vattnet sjunkit undan.
– Sedan ska markägaren återställa området, det står i domen och det räknar vi med. Men tar man bort mer av marken så blir det mer jobb med att återställa den sedan, säger Christina Lindhagen.