Stängning av fritids oroar på landsbygden

Elever från fyra olika skolor ska samlas på en under sommartid. Det får reaktioner i Kiladalen.

Jönåkers skola stänger också igen fritids under ett antal veckor kommande sommar.

Jönåkers skola stänger också igen fritids under ett antal veckor kommande sommar.

Foto: Marcus Langbrandt

Nyköping2019-10-26 07:20

Nyligen gick ett informationsbrev ut till vårdnadshavare till eleverna på skolorna i Kiladalen. I det berättas bland annat om kommunens och BUK:s (Barn ungdom kultur) besvärliga ekonomiska läge.

Som ett led i att spara pengar har därför skolorna i Kiladalen behövt samverka mer. Förra sommaren åkte exempelvis Ålbergas skolelever till fritidsverksamhet i Jönåker och Bergshammarsbarnen till Svalsta. Till nästa sommar är det bestämt att hela Kiladalens elever, från bosatta i Stavsjö till bosatta i Bergshammar, ska samlas på Svalsta.

– Det här skickar jättekonstiga signaler till landsbygden och det påverkar hela kiladalen. Jag är väldigt starkt negativ till de konsekvenser det blir av det man genomför, säger Petter Söderblom, skolpolitisk talesman för Moderaterna i Nyköping.

Söderblom konstaterar att en sommarstängning av fritids sällan blir särskilt politiskt laddat, men han anser att så nu är fallet då det trots större pengapåse till nästa år från de styrandes budget är stora besparingsåtgärder som krävs.

– Den här kritiken riktar jag enbart mot sossarna och centern, inte mot rektorn eller skolorganisationen i sig. Det är de här förutsättningarna de fått med besparingar och hålla nere personalkostnaderna.

Söderblom tar föräldrar i Stavsjö som exempel. Här finns gott om exempel på att föräldrar ofta väljer skolgång för sina barn i Norrköpings kommun på andra sidan länsgränsen.

– Det är närmare tre mil från Stavsjö till Svalsta. För en familj där man inte jobbar i Norrköping och inte Nyköping ska man alltså åka två timmar extra per dag för att lämna sina barn. Någonstans måste det finnas en gräns. Tänk tvärtom, att stänga ner i centrum och hänvisa dem ut på landsbygden, det är knappast rimligt.

Vad kan detta få för konsekvenser?

– På kort sikt blir det stora problem, jag gissar att många försöker lösa det privat. På längresikt undergräver det förtroendet och risken blir stor att man väljer bort Nyköping som skolkommun redan från början.

Rektorn för Kiladalens skolor, Petra Bergenbrant, konstaterar att hon inte är enda rektorn som behövt ta liknande beslut i frågan, då det är centralt att hitta bättre sammanhang ekonomiskt. Hon hänvisar till grundskolechef Anci Stierna, som vid denna artikels deadline inte gått att nå. Inte heller Anders Eriksson (C) som är ordförande för Barn- och ungdomsnämnden i Nyköpings kommun har återkopplat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!