Starka reaktioner på artikel om skolmat

Mängder av läsare reagerade på artikeln om skolmat – stundtals i ganska hårda ordalag. "Vi är vana. Mat väcker känslor", säger Marianne Backrud Hagberg, på kommunen.

I köket på Omega lagas runt två tusen skolmåltider varje dag. På bilden: Marianne Backrud Hagberg, Helene Moberg Jansson, Anita Forss och Sheje Mehmeti.

I köket på Omega lagas runt två tusen skolmåltider varje dag. På bilden: Marianne Backrud Hagberg, Helene Moberg Jansson, Anita Forss och Sheje Mehmeti.

Foto: Roger Sundberg

Nyköping2021-08-16 18:16

"Servera vanlig husmanskost, hur svårt kan det vara?", skriver en av läsarna på tidningens facebooksida och sällar sig till den grupp som tycks anse att det daltas för mycket kring elevernas skolmåltider i Nyköping.

Marianne Backrud Hagberg suckar. Artikeln handlade om elever som måste ha specialkost av medicinska skäl – och om att det finns föräldrar som anser att deras barn ska ha rätt till specialkost trots att de inte är allergiska eller överkänsliga.

Debatten kom att handla om något helt annat. Ett läger anser att eleverna borde äta det som bjuds. Ett annat att det borde vara självklart att servera mer veganmat i skolorna. Och så finns det några där i mellan.

– Vad gäller husmanskost kan man fråga sig hur det hjälper någon med allergi. Dessutom har jag aldrig hört en elev efterfråga till exempel bruna bönor, säger Marianne Backrud Hagberg, chef på kommunens måltidsservice.

Debatten om vegetarisk mat och veganmat blir också lite malplacerad. I Nyköpings skolor finns alltid ett vegetariskt alternativt. Och de barn som önskar äta veganmat, har rätt till det om målsman ger sitt medgivande.

Varför väcker mat så mycket känslor?

– Det vet jag inte. Jag kan bara säga att vi är vana vid att få mycket reaktioner. Men de rinner av. Man blir lite som en gås.

Sex timmar efter det att artikeln publicerats digitalt hade artikeln gett upphov till 145 kommentarer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!